Fotbolls-VM kan kosta pizzabagare

–Varför ska jag betala extra för att titta på fotbolls-VM? Jag betalar tv-licensen. Det är knappt en kund i restaurangen under matcherna, det är bara jag som tittar.
Kalmar • Publicerad 18 juni 2010
Herman Zeynettin ger sig inte. Han tänker fortsätta att titta på fotbolls-VM trots att Canal Digital hävdar att han måste betala för det. Foto: Mats Holmertz
Herman Zeynettin ger sig inte. Han tänker fortsätta att titta på fotbolls-VM trots att Canal Digital hävdar att han måste betala för det. Foto: Mats HolmertzFoto: Mats Holmertz

Herman Zeynettin driver pizzeria Capri i Smedby. För några dagar sedan blev han kontaktad av Canal Digital som krävde ersättning för att han följer fotbolls-VM i pizzerian.

–De förklarade att det inte spelade någon roll om jag tittade på matcherna ute i restaurangen eller i personalrummet, det kostar pengar att se matcherna. Men jag bryr mig inte. Jag är galen i fotboll, jag tittar i alla fall, säger Herman Zeynettin och skrattar.

För Herman Zeynettin handlar diskussionen om huruvida han använder fotbollsmatcherna för att locka gäster och tjänar pengar på det eller inte.

–Jag tjänar inte en krona på tv:n. Jag trodde Sverige var ett rättvist land. Jag annonserar inte om fotbollsmatcherna, jag har till och med erbjudit mig att låsa ytterdörren under matcherna. Pizzerian är mitt andra hem, jag är här tio – tolv timmar varje dag. Och jag har inte råd att betala tusentals kronor för att få sitta här och titta på fotboll, säger Herman Zeynettin.

Jenny Pedersén är PR- och informationsansvarig på Canal Digital. Canal Digital fungerar som en mellanhand mellan TV4 och offentliga verksamheter och tillhandahåller licenser/avtal till offentliga verksamheter, exempelvis butiker och restauranger.

Varför måste Herman Zeynettin betala för fotbolls-VM?

–Matcherna är fria för privatpersoner. Men all visning i offentliga lokaler kräver avtal och licens. Faktum är att SVT och TV 4 som äger rättigheterna har betalat stora belopp för att få visa matcherna, säger Jenny Pedersén.

Om Herman Zeynettin tittar i pizzerians personalrum, måste han betala då också? Då är det ingen annan som kan titta.

–En enstaka tv i exempelvis köket på restaurangen räknas som ett slutet sällskap, dock inom offentlig verksamhet. Man måste då fortfarande ha licens till att visa fotbolls-VM.

Herman Zeynettin tänker fortsätta kämpa.

–Jag själv tittar på matcherna, och det tänker jag inte betala för.

Lokal för:

51–75 platser: 8 300 kronor.

101–150 platser: 16 700 kronor.

För enstaka matcher lämnar Canal Digital offert.

För enstaka tv-apparater i exempelvis kök på restaurang krävs licens för att visa fotbolls-VM och då betalar man 5?000 kronor för samtliga matcher.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.