Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fosnes höll undan för Linge i moderata krysskampen

Kampen mellan ettan och tvåan på Moderaternas Kalmarlista var hård in i det sista. Men oppositionsrådet Christina Fosnes lyckades hålla undan för tvåan Måns Linge i kryssräkningen.
Moderaten Christina Fosnes höll undan...
Moderaten Christina Fosnes höll undan...
Foto: Pia Olofsson
...mot andranamnet Måns Linge i kampen om kryssen. Till slut var det bara Fosnes som lyckades få över 5 procent av de moderata personrösterna.
...mot andranamnet Måns Linge i kampen om kryssen. Till slut var det bara Fosnes som lyckades få över 5 procent av de moderata personrösterna.
Foto: Mats Holmertz

När alla röstsedlar var räknade på måndagseftermiddagen var det bara Christina Fosnes som lyckades komma över 5-procentsgränsen. Hon fick 5,54 procent av de moderata personrösterna i valkretsen Kalmar södra, mot Måns Linges 4,31 procent, 212 röster mot 165.

I Kalmar norra fick däremot Linge fler röster, 154 mot 131 för Fosnes, men där kom ingen av dem över 5 procent.

Moderaterna har länge varit ett parti där flest kandidater går ut i personvalskampanjer. Årets val var inget undantag, och andranamnet Måns Linge fick bland annat draghjälp av ungdomsförbundet.

Pelle Sederkvist från Lindsdal var en annan moderat kandidat som lyckades ganska bra med sin personvalskampanj, även om den inte räckte ända fram.

Han stod på 19:e plats på partilistan i Kalmar, men i personalvalet kom han trea i Kalmar norra, med 4,0 procent. I Kalmar södra gick det sämre, där fick han bara 0,97 procent av personrösterna.

För de övriga partierna skedde inga förändringar, utan toppnamnen fick flest kryss. Ingemar Einarsson fick 5,77 procent av C-rösterna, men där fick även Gunnar Olsson 5,48 procent.

Carl-Henrik Sölvinger och Björn Brändewall toppade kryssligan för Liberalerna, Christopher Dywik för KD, Liselotte Ross för V och Max Troendlé för MP.

Johan Persson fick 20,31 procent av de socialdemokratiska rösterna, medan sverigedemokraten Thoralf Alfsson kryssades på 18,21 procent av SD-rösterna.

Läs mer