"Fortsätt mata småfåglarna"
Det säger länsveterinär Jörgen Wehre på länsstyrelsen i Kalmar, där krisarbetet drogs i gång på tisdagen så snart nyheten kom om att fågelvirus nu påträffats även i Sverige, vid kärnkraftverket i Oskarshamn.
- Det är faktiskt viktigare nu. Genom att fortsätta att mata småfåglarna minskar risken att de ska behöva äta någon annan stans och då smittas.
Allmänheten ska alltså inte vara orolig för fåglar i fortsättningen. Den aggressiva formen av fågelvirus är ett dödligt hot mot fåglarna som myndigheterna tar på största allvar.
Inre skyddszon - Vi har startat en krisorganisation som planerats sedan länge om något sådant här skulle inträffa. Det är samma organisation som var i gång under stormen Gudrun men som nu har med mer inslag av veterinärer. Det yttersta ansvaret för vad som görs har Jordbruksverket. Vi samarbetar med olika myndigheter och Jordbruksverket kommer att ha personal på plats i en ledningscentral i en lokal som redan är klar på kärnkraftverket, säger han.
Två anställda på Jordbruksverket reste till Oskarshamn på tisdagen, en informatör och en beredskapsveterinä
- Vårt mål är att skydda tamfåglarna från varje möjlighet till någon som helst kontakt med vilda fåglar, säger Jörgen Wehre.
En inre skyddszon på tre kilometers radie från fyndplatsen upprättas samt en yttre övervakningszon med tio kilometers radie. Transporter av fjäderfä kontrolleras och begränsas, möjligheterna till kontakt mellan tama och vilda fåglar hindras och fjäderfäbesättningar kontrolleras.
Få fjäderfäbesättningar - Hela området betraktas nu som smittat. Som tur är finns det inte så många fjäderfäbesättningar där, men vi vet om en del och inte heller vilka som håller små besättningar av tamfåglar för hobby Därför uppmanas ägarna att vända sig till länsstyrelsen.
På tisdagen fick länsstyrelsen i Kalmar utrustning i form av dräkter, skyddshandskar, skyddsglasögon med mera för personalen som ska jobba i fält med att ta hand om döda fåglar och ta prover.