Försvaret sågar bevisningen: ”Svaren är obefintliga”

Kalmar Artikeln publicerades

Försvararna sågar bevisningen mot kokainligan.

– Åklagaren har målat upp en vacker bild med stora penseldrag, säger Samuel Ålöw, som försvarar den utpekade ligaledaren från Kalmar.

Under torsdagen slutpläderade kammaråklagare Gunilla Öhlin. Hon ansåg det bevisat att det rörde sig om en lukrativ narkotikaförsäljning och yrkade på fängelsestraff för alla sex åtalade. För de två utpekade huvudmännen, en 25-åring från Kalmar och en 22-åring från Karlskrona, yrkade åklagaren på fängelse i sex till åtta år respektive sex år.

Polisen fotograferade den 25-åringa ledaren när han gick tillsammans med andra ligamedlemmar i Berga centrum.
Foto: polisen
Polisen fotograferade den 25-åringa ledaren när han gick tillsammans med andra ligamedlemmar i Berga centrum.

När det på fredagen blev försvarsadvokaternas tur att plädera gick de hårt åt både utredningen och den bevisning som åklagaren har presenterat.

– Åklagaren har målat upp en vacker bild med stora penseldrag, men tittar man närmare så håller inte bevisningen, säger Samuel Ålöw som representerar 25-åringen från Kalmar.

Samuel Ålöw, som försvarar 25-åringen från Kalmar, anser att åklagarens bevisning inte håller hela vägen.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Samuel Ålöw, som försvarar 25-åringen från Kalmar, anser att åklagarens bevisning inte håller hela vägen.

Ålöw menar 25-åringen bara kan dömas för det han själv har erkänt; att han har förpackat 400 gram kokain, en cannabisöverlåtelse och innehav av 500 gram cannabis.

– Jag menar att han egentligen bara ska dömas till fängelse i fyra år och två månader, säger Ålöw.

Flera av försvarsadvokaterna tog upp att det har pratats om påsar som har antagits innehålla narkotika och pengar för att köpa just narkotika, men att det inte finns någon bevisning. När Kalmargänget sågs lukta på en förmodad haschkaka, menar försvararna också att det heller inte här finns bevis för att det var hasch.

– Det kan lika gärna ha varit cigarrer eller en chokladkaka, säger Eric Widner, försvarare för 23-åringen från Kalmar.

Att Kalmargänget ska ha förpackat kokain i den centrala föreningslokalen bara för att 23-åringen sågs slänga en soppåse som innehöll en plastpåse med kokainrester och en tom förpackning redlinepåsar anser de också vara för svag bevisning.

– Det finns mycket påståenden i det här målet, men är det verkligen ställt bortom rimligt tvivel att de kan ha städat efter andra i den här lokalen där det rör sig många ungdomar, säger Eric Widner som yrkar på att 23-åringen döms till skyddstillsyn för innehav och en rad äldre brott.

Även när det gäller Karlskronadelen av åtalet ifrågasätter försvararna bevisningen. Den utpekade 22-årige huvudmannens försvarare Eva Kullman:

– Det finns inga iakttagelser eller utredning kring hur narkotikan köptes eller var den kom ifrån. Det finns inga bevis mot 22-åringen – att han skulle ha köpt narkotika eller sålt och det finns inga utpekade köpare. 25-åringen från Kalmar har ensam tagit på sig ansvaret för kokainet i lägenheten, säger hon och menar att hennes klient bara kan dömas för ett mindre cannabisinnehav och bör släppas fri.

Både hon och övriga försvarare, som har med Karlskronadelen att göra, påtalade att lägenhetsinnehavaren kanske vittnar mot de andra för att själv slippa skuld.

Det tillbakavisades dock av hans försvarare, Emil Löfström, som menar att 21-åringen har haft ett omfattande spelmissbruk och en personlig ekonomi i förfall, men inte är en förhärdad brottsling.

– Han har mått väldigt dåligt och tagit ett dumt beslut och det är att låta 25-åringen och 22-åringen hantera stora mängder narkotika i sin lägenhet, säger Löfström som föreslår skyddstillsyn eller eventuellt samhällstjänst som påföljd.

Mats P Olsson, som försvarar den så kallade knarkkuriren, menade att lägenhetsinnehavarens vittnesmål är den enda bevisningen mot hans klient och därför ska han bara dömas för innehav av två elchockvapen.

Josefine Dahlén försvarar 18-åringen från Kalmar och attackerade också bevisningen. Hon säger att hennes klient bara ska dömas för narkotikainnehav och att de nya brotten kan ingå i den skyddstillsyn som 18-åringen dömdes till så sent som i mars.

Tingsrätten beslutade att de två utpekade huvudmännen, 25-åringen från Kalmar och 22-åringen från Karlskrona, förblir häktade men utan restriktioner, medan övriga släpps fria.

 

LÄS MER: