Försenad abort anmäls

Kalmar • Publicerad 2 februari 2006

Det är chefläkare Christer Rosén på Landstinget i Kalmar län som gjort en anmälan enligt lex Maria. Fallet det handlar om gäller en kvinna som kom in till sjukhuset med en sen begäran om abort.

Eftersom graviditeten hunnit framskrida relativt långt krävdes att ansökan skulle behandlas av Socialstyrelsens rättsliga råd. På grund av att kommuniktationen mellan kurator och ansvariga läkare inte fungerade tillräckligt effektivt förlängdes handläggningstiden så att kvinnan hann passera den tidsgräns efter vilken abort inte beviljas. Följden blev att hon fick föda barnet.

Genom lex Mariaanmälan vill man på sjukhuset få till stund en objektiv utredning om vilka eventuella fel som begåtts och vad som kan göras för att liknande händelser inte ska inträffa i framtiden.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.