Förare smet efter att ha kört på hundar

”De bara sprang och sedan kom smällen”, säger Johanna Hedlund som miste sin mammas hund i olyckan.
Kalmar • Publicerad 25 juli 2012
Johanna Hedlund har inte mycket hopp om att de ska få veta vem som körde på hundarna. Men smitaren lämnade spår efter sig. Foto: Johanna Eriksson
Johanna Hedlund har inte mycket hopp om att de ska få veta vem som körde på hundarna. Men smitaren lämnade spår efter sig. Foto: Johanna ErikssonFoto: Johanna Eriksson

Även Denice Anderssons hund blev påkörd av en okänd förare som smet från platsen.

Luften står i det närmaste still vid korsningen nära Örntorp på länsväg 125 där hundarna blev påkörda. Det enda som syns dagen efter är en stor mörk blodfläck mitt på vägen.

– Vi har bott här i flera månader och de har aldrig gått själva ner mot vägen, säger Johanna Hedlund.

Men strax efter tio på måndagskvällen var det något som fick de två hundkompisarna att göra just det.

– Vi ropade efter dem.

Men de två nästan fullvuxna stora hundarna kom inte tillbaka. Johanna Hedlund och hennes sambo Alexander Pentmark såg inte själva smällen eftersom sikten var skymd av några buskar. På vägen och i diket bredvid fanns två svårt skadade hundar och delar av en silverfärgad bil som försvunnit mot Nickebo.

– Vi har fått fram att det är en Volkswagen årsmodell 2008 men inte vilken modell det är, säger Alexander Pentmark.

Smitningen är anmäld till polisen, men utsikten att få tag på föraren är liten.

– ”Jag vill inte ge er något hopp men självklart kommer vi att hålla utkik,” sa polisen till mig, säger Johanna Hedlund. Det var inte förarens fel men att han lämnade dem, det var fel. Jag vill att han står till svars för att han bara stack.

– Han måste ha märkt det, säger Denice Andersson. Det är inte som att han kört på en kanin.

I stället var det två bilar som kom direkt efter som stannade och hjälpte till att köra hundarna till Läckeby djursjukhus som ligger alldeles i närheten.

– Jag hann aldrig vara med och jag skulle åtminstone vilja veta vem som var snäll nog att skjutsa min hund till sjukhuset, säger Denice Andersson. Att få tacka åtminstone.

– Vi hann inte prata med dem och vet inte vilka de är, säger Johanna Hedlund.

Den ena av hundarna var så svårt skadad att den fick avlivas och den andra dog av sina skador på operationsbordet. På vägen fortsätter bilarna susa förbi som om inget hänt.

– Det är bara 10 procent som kör lagligt, kanske var det därför han stack för att han visste att han kört för fort, säger Johanna Hedlund. Men det är mycket vildsvin här så det gäller att hålla på hastigheten om man ska kunna bromsa i tid. Det är en farlig väg.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.