För lite matte på teknikprogram

Tre teknikutbildningar på Högskolan i Kalmar lever inte upp till Högskoleverkets krav. Om inte bristerna rättas till inom ett år, försvinner examinationsrätten.
Kalmar • Publicerad 9 maj 2003

Högskoleverket har granskat alla landets utbildningar till högskoleingenjör. 200 program vid 25 högskolor och universitet har gåtts igenom och nu visar det sig att 28 utbildningar inte håller måttet. Tre av dessa återfinns på Högskolan

i Kalmar. Det är utbildningarna i informationsteknik, miljödriven design och management och affärssystem och management, som fått kritik.

- De här programmen har för lite matematikinnehåll och några av kurserna saknar djup inom de tekniska bitarna, säger Eric Lindesjöö på Högskoleverket.

Matematik C krävs

För att komma in på dessa tre utbildningar krävs matematik C från gymnasiet. En behörighet som elever på exempelvis samhällvetenskapligt program har efter studentexamen.

- Det är bra att fler högskolor vill rekrytera samhällsvetare

till högskoleingenjörsutbildningar, men då är det bättre att de går ett tekniskt basår först, säger Eric Lindesjöö.

För de studenter som efter sin högskoleingenjörsutbildning i Kalmar vill läsa vidare till civilingenjör, blir det nämligen problem.

- Eleverna som går någon av de här tre berörda utbildningarna måste komplettera med mer matematik, annars kan de inte fortsätta på civilingenjörsutbildningen.

Åtgärdas inom ett år

Har ni påtalat de här bristerna för Högskolan i Kalmar?

- Ja, vår bedömargrupp gjorde ett besök och berättade då vilka kurser som måste byggas på. Bristerna måste åtgärdas inom ett år, annars kan de förlora sin examinationsrätt, säger Eric Lindesjöö.

Prefekten på tekniska institutionen, Göran Borgö, känner till kritiken, men tycker att den är orättvis.

- Jag tycker högskoleverket är alltför traditionella, först vill de att man ska bredda tillgängligheten för teknikutbildningen, sedan vill de försvåra för samhällsvetare att komma in. Vi har redan förlängt några av de här utbildningarna, men tydligen räcker inte det. Nu får vi gå igenom exakt vad det är som inte duger.

SARAH NYLUND

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.