Folkets park räddas från bebyggelse

Folkets park räddas ännu en gång. Kommunen överger planerna på att bebygga området och vill i stället bygga utanför parken.
Kalmar • Publicerad 23 maj 2014
Foto: 
Mattias Adolfson (S) och Björn Strimfors tycker det är viktigt att behålla Folkets park som ett rekreationsområde nu när flera bostadsprojekt är planerade i södra Kalmar.
Mattias Adolfson (S) och Björn Strimfors tycker det är viktigt att behålla Folkets park som ett rekreationsområde nu när flera bostadsprojekt är planerade i södra Kalmar.Foto: Johanna Eriksson

Den mer än hundra år gamla Folkets park verkar ha fler liv än en katt. Nu räddas den ännu en gång. Kalmar kommuns är i startgroparna för en ny detaljplan. Då vill man bara att den sydvästra delen längs Lindsbergsgatan ska exploateras.

– Vi har vägt för och nackdelar och kommit fram till att det kommer att behövas ett rekreationsområde här. Det är väldigt många bostadsprojekt på gång i området, säger Mattias Adolfson (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Han tänker sig nu att Teaterladan, Snuskulan och Paviljongen kommer att sparas. Själva huvudbyggnaden som främst härstammar från 1960-talet, lär rivas.

– Vi kan inte bara ha en massa byggnader som inte har ett syfte och bara står och förfaller, säger stadsarkitekt Björn Strimfors.

Orsaken till varför kommunen nu svängt i frågan är nog flera. Det har förekommit protester men enligt Mattias Adolfson har det inte varit fler här än i andra projekt. Grannen KLS har varit oroliga över att avståndet till slakteriet har varit litet till eventuell nybyggnation i Folkets park sedan är också hela Södra vägen en farligtgodsled nu slipper man problemet med att bygga bostäder nära den vägen

Den nya detaljplanen kommer med största sannolikhet innehålla fler bostäder än de planerna man hade för Folkets park. LW fastigheter presenterade i sitt förslag 175 bostäder och Skanska 75. Nu blir det fler områden med större möjligheter till fler bostäder.

– Jag ser också olika typer av bebyggelse. Vid Lindbergsgatan är det främst 1950-tals arkitektur, det får man ta hänsyn till medan man kan bygga högt när man kommer närmare länssjukhuset, säger Björn Strimfors.

I detaljplanearbetet tänker man sig också att involvera grannarna. Då kan de få uttrycka sina synpunkter om vilken funktion Folkets park ska ha och hur man kan utveckla grönområdet.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.