Flyttade ett kvarter: ”Jag gillar Berga”

När Ann-Margreth Gustafsson skulle flytta från sin villa, valde hon att sätta ned bopålarna endast ett kvarter längre bort.
Kalmar • Publicerad 5 maj 2014
Ann-Margreth Gustafsson trivs bra i Berga Strandpark, endast ett stenkast från det hus hon bott i hela sitt vuxna liv. foto: Johanna Eriksson
Ann-Margreth Gustafsson trivs bra i Berga Strandpark, endast ett stenkast från det hus hon bott i hela sitt vuxna liv. foto: Johanna ErikssonFoto: 

– Jag gillar Berga. Det är här jag har mina vänner och dem jag umgås med.

Från balkongen till lägenheten i Berga Strandpark kan hon nästan se en hel match på IFK Bergas fotbollsplan. Vattnet och Öland är också naturliga blickfång.

– Jag kommer från Öland ursprungligen men hela mitt vuxna liv har jag bott i Berga.

– Vi letade lite överallt efter hus. Men Berga föll oss mest i smaken.

Ann-Margreth Gustafsson är som så många andra Bergabor. Man flyttar liksom inte därifrån.

Det är å andra sidan inte så konstigt.

– Där barnen växer upp, där får man också de flesta av sina vänner. När vi flyttade hit på 70-talet hamnade vi mittemot en familj som hade en grabb som bara var sju dagar yngre än vår son. De blev kompisar och hamnade i samma klass.

Berga egnahemsförening stod, och står ännu, för mycket av sammanhållningen i området. Och på den tiden var Berga nästgårds med stan på ett helt annat sätt.

– Man såg lite annorlunda på det. I dag är föräldrar mer försiktiga innan de skickar iväg sina ungdomar. Vi lät vår cykla till stan och till sporthallen från tidiga år. Och det gick ju bra.

När maken gick bort för några år sedan tänkte Ann-Margreth Gustafsson först behålla huset.

– Med det är mycket jobb med ett hus. Sedan började de bygga de här lägen­heterna vid Berga Strandpark och då anmälde jag mig med en gång. På så sätt fick jag bo kvar i Berga också.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.