Flera lokala vinnare i gastronomitävling
Det blev universitetslektorn Anna Blücher, Linnéuniversitetet som blev vinnare av Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi stora pris. Det enligt motiveringen:
”För att vara en inspirerande kunskapsresurs för studenter vid Linnéuniversitetet samt för företag, media och institutioner. Hon har förmågan att koppla ihop akademisk vetenskap med praktisk verklighet.”
Förutom det stora priset delades det ut sex diplom ”för enastående insatser inom småländsk och öländsk gastronomi” i olika kategorier. Även där var flera länsbor nominerade och de som till slut stod som vinnare var Tvärskogs vilt och Vegoplanet
Tomas Nilsson, Tvärskogs vilt, fick ta emot diplomet Främjande av lokal primärproduktion med motiveringen:
”För sitt medvetna sätt att arbeta med viltkött. Genom att skapa hållbara kanaler av hög kvalitet för både inköp och distribution blir skogens råvaror tillgängliga för många.”
Diya & Anwar Jasseb Al Burhan, Vegoplanet, fick diplomet Främjande av lokal förädling och konsumtion, med motiveringen:
”För att ha startat tillverkning av falafel och vegobullar av gråärter och gula ärter som är odlade på Öland. Produkterna svarar på konsumenternas efterfrågan på lokalt producerad vegetarisk mat.”