Annons
LYXBEDRAGAREN

Flera fastigheter har tagits i beslag

Förhören med en misstänkt storbedragare från Karlskrona pågår för fullt. Åklagarmyndigheten i Kalmar har bland annat tagit tre fastigheter i beslag.
KARLSKRONA • Publicerad 6 november 2018
Härifrån kriminalpolisens och åklagarens huvudsäte i Kalmar leds utredningen som sträcker sig med drabbade över stora delar av landet.
Härifrån kriminalpolisens och åklagarens huvudsäte i Kalmar leds utredningen som sträcker sig med drabbade över stora delar av landet.

– Vi håller förhör med honom som bäst. Jag kan inte gå in på vad han säger, men han bestred ju alla anklagelser vid häktningen. Han är häktad på 96 fall av grova bedrägerier. Det finns fler, men det är det här som han begärdes utlämnad på.

– Dessutom är han häktad misstänkt för narkotikabrott i Stockholm, grov penningtvätt i Stockholm och fem fall av olaga hot, riktade mot målsäganden, berättar kammaråklagare Kjell Jannesson som leder den nya utredningen.

Annons

Åklagaren har låtit ta både pengar och egendom i beslag - bland annat tre fastigheter i trakten kring Blekinge.

– Däremot känner vi inte till någon villa i Spanien. Vi har begärt rättslig hjälp om detta. Men inte hittat något. I alla fall inget som står på honom, säger Kjell Jannesson.

Formellt gick åklagarmyndigheten in inledningsvis och tog egendom i förvar som därefter slogs fast i ett kvarstadsbeslut i tingsrätten.

– Det måste inväntas en dom som vinner laga kraft innan målsäganden kan vända sig till kronofogden för att få tillbaka något. Det är kronofogden som säljer och omsätter den beslagtagna egendomen.

Även staten har fodringar på 30-åringen i form av skatteskulder, efter att han blivit skönstaxerad. Rättsvårdande myndigheter intresserar sig också för annan egendom som står på andra personer med anknytning till den häktade affärsmannen. I det sammanhanget har ytterligare några penningbeslag också gjorts.

Andra uppgifter, som också polisanmälts av mannens närstående, talar om att föremål försvunnit från fastigheterna som tagits i kvarstad.

– Vi har haft viss koll, men inte sett några tecken på inbrott. Däremot vet vi att han låtit andra personer bo i några av fastigheterna under tiden som han varit borta, säger Kjell Jannesson.

Utredningen kommer att sträcka sig fram till minst januari innan det kan bli åtal. De nästan hundra personerna som tros ha utsatts för bedrägerier på sammanlagt 100 miljoner kronor finns utspridda över hela södra Sverige, med några större koncentrationer utanför länet i Jönköping och Göteborg.

– Men de flesta finns ändå i Blekinge, tillägger Kjell Jannesson.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons