GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Flera fall av RS-virus i länet – spädbarnsföräldrar varnas

Efter flera fall av RS-virus i länet uppmanas nu småbarnsföräldrar att undvika platser med mycket människor.
– Det kan vara värt att vara lite extra försiktig, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
KALMAR • Publicerad 15 februari 2019 • Uppdaterad 16 februari 2019
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin har sett en rejäl ökning av antalet RS-fall i länet den senaste tiden.
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin har sett en rejäl ökning av antalet RS-fall i länet den senaste tiden.Foto: Anders Johansson

Vuxna och äldre barn som får en RS-virusinfektion upplever inte mycket värre besvär än vid en vanlig förkylning. Men spädbarn kan bli rejält sjuka med besvärlig hosta och andningssvårigheter.

– Jag får rapporter från laboratoriet om hur mycket RS-virus de hittar i sina prover och det har varit mycket den senaste tiden. I vissa fall där vi trott att patienten haft influensa har det rört sig om rs-virus, säger Lisa Labbé Sandelin.

Vartannat år vid den här tidpunkten brukar det cirkulera mycket RS-virus och Lisa Labbé Sandelin konstaterar att det här är ett sådant år. Hon råder nu spädbarnsföräldrar att inte besöka platser med mycket människor.

– Viruset är hyfsat smittsamt. Man behöver inte isolera sig, men har man en liten spädis hemma ska man fundera en vända till innan man tar med barnet till shoppingcentret eller öppna förskolan.

Lisa Labbé Sandelin räknar med att den särskilda RS-perioden pågår i ytterligare några veckor innan den trappar av.

Symptom på att ett barn drabbats av RS-virus är bland annat ansträngd hosta, svårigheter att andas och segt slem i näsan och luftrören.

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.