Fler poliser på gatan nästa år

Förslagen var många och diskussionerna livliga när polisen på onsdagskvällen bjöd in medborgarna till en dialog på Jenny Nyströmsskolan.
Kalmar • Publicerad 8 maj 2014
Foto: Mats Holmertz
Foto: 

Bakgrunden är den stora omorganisation inom polisen som träder i kraft nästa år. I stället för 22 polisområden ska polisen bli en enda myndighet.

Utredaren Thomas Rolén var på onsdagen på plats för att berätta om tankarna:

– Det handlar kort och gott om att få mer polis för pengarna. I dag finns det många hinder för samarbeten mellan polismyndigheterna, både praktiska och lagliga. De vill vi ta bort.

Framför allt vill polisen vara mer närvarande i lokalsamhället. För att veta vad allmänheten tycker är viktiga frågor anordnas nu ett antal medborgardialoger runt om i Sverige.

Meningen är att de ska mynna ut i löften som sedan ska följas upp.

– Vi har kommit en bit på väg i Kalmar län med diskussioner med kommunerna och medborgarna, säger länspolismästaren Jarl Holmström.

– Men det är alltid lätt att fastna i det interna arbetet och mest prata om vad som är bäst för oss själva. Det här är ett sätt att få fokus på vad medborgarna vill.

Och det gav onsdagskvällen en hint om. Vid den inledande diskussionen var de församlade tydliga med att man vill se fler poliser på gatorna. När publiken fick rösta med mentometerknappar valde de allra flesta det alternativet.

Förutom det ansåg majoriteten att polisen i först hand bör förbättra kontakterna med ungdomarna.

Enligt röstningen på Jenny Nyströmsskolan sker också förslag och diskussioner bäst med öppna medborgardialoger och sociala medier.

Efter en timmes diskussioner fortsatte debatten i mindre grupper.

Slutsatserna från mötet i Kalmar ska nu ligga till grund för hur Polisen nationellt ska lyssna och samla in synpunkter.

Även om det blir en stor myndighet betyder det inte att polisen kommer att jobba på samma sätt runt om i landet, betonar utredaren Thomas Rolén.

– Nej, meningen är att man ska prioritera det man är bäst på lokalt.

Men kommer det verkligen bli fler poliser på gatorna, eller är det bara något du tror? undrade diskussionsledaren Willy Silberstein.

– Ja, det blir fler poliser på gatorna. Det är en utfästelse, slog Rolén fast.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.