Finansiärer sök till nytt saluhallsprojekt

En finansiär behövs om en saluhall i kårhuset i Kalmar ska bli verklighet. I övrigt är det bara att trycka på knappen, enligt initiativtagarna Richard Bremer och Lasse Johansson. Men dyker ingen samarbetspartner upp blir det inget.
Kalmar • Publicerad 4 november 2010
Kårhuset var tidigare posthus, invigt 1947, ritat av arkitekten Lars-Erik Lallerstedt och med marmorgolv, högt i tak och ljus från en lanternin i taket. Huset är skyddat i lag som byggnadsminne.
(Arkivfoto)
Kårhuset var tidigare posthus, invigt 1947, ritat av arkitekten Lars-Erik Lallerstedt och med marmorgolv, högt i tak och ljus från en lanternin i taket. Huset är skyddat i lag som byggnadsminne. (Arkivfoto)Foto: Mats Holmertz
Lasse Johansson och Richard Bremer.
Lasse Johansson och Richard Bremer.Foto: 

Planerna på en saluhall lanserades i somras och väckte stor nyfikenhet. Richard Bremer och Lasse Johansson vill satsa på närproducerat, gärna ekologiskt, kompletterat med utländska delikatesser och i kombination med bistro och events.

Från början tänkte de sig en lokal i köpcentrat Giraffen. Men i augusti fick de första tjing på kårhuset på Esplanaden. Studentkåren som sedan 1993 hållit till i det gamla posthuset ska flytta. I posthallen är det högt i tak, lanternin och marmorgolv.

Richard Bremer och Lasse Johansson är gamla kompisar som tidigare arbetat med marknadsföring och försäljning men inte drivit egna företag. De beskriver sig som riktiga matnördar som kör runt på somrarna och handlar i gårdsbutiker. Det är detta privata matintresse som lett till att de sagt upp sig från jobbet och under sju månader finslipat sin affärsidé.

Det är nu ett projekt på ett antal miljoner kronor som beräknas ge jobb åt tolv personer. Ett 30-tal lokala matproducenter vill samarbeta. Välkände Tomas Johansson från Kårehamn vill sälja fisk och skaldjur. En entusiastisk kock finns.

– Vår kalkyl är absolut inte är någon glädjekalkyl och den är godkänd av både banken och Almi, säger Lasse Johansson. Allt är förberett. Vi kan köra igång till påsk.

Men det är under en förutsättning: En finansiär som ställer upp med den kontantinsats som behövs.

– Vi söker en samarbetspartner, gärna med erfarenhet, säger Richard Bremer.

Det är bråttom.

– Jag tycker att det skulle vara väldigt trevligt med en saluhall. Men det har gått några månader och jag har sagt att jag vill ha besked i mitten på november, säger Björn Åfors, förvaltare på Dagon fastigheter.

– Så vi har väldigt kort tid på oss. Lyckas vi inte hitta någon lägger vi ned projektet, säger Richard Bremer.

Carina Blomcrantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.