Annons

Feminister tar plats i politiken

Har du sett en ensam rosa stol i en rondell på sistone? Det är en hälsning från Feministiskt initiativ.
Kalmar • Publicerad 6 september 2014
Lite överallt i Kalmar och på Öland står det just nu knallrosa stolar. De är hälsningar från Feministiskt initiativ, som vill ta plats i riksdagen. Foto: Anders Johansson
Lite överallt i Kalmar och på Öland står det just nu knallrosa stolar. De är hälsningar från Feministiskt initiativ, som vill ta plats i riksdagen. Foto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

I mitten av augusti började rosa stolar dyka upp lite här och var: Vid stadshuset i Borgholm, kommunhuset i Mörbylånga och utanför stads­huset i Kalmar. Dessutom stod det stolar och pallar i rondeller och vid busshållplatser.

Det var feministiska aktivister inom Fi som på det sättet ville tala om att de vill ta plats i politiken.

Annons

– Vi gör det ju för att synas. Vi är ett litet parti som inte har någon partikassa, men vi gör det så klart för att få folk att rösta på oss, säger en av de lokala Fi-aktivisterna som inte vill medverka med namn.

Hon berättar att många stolar blev bortplockade ganska kvickt.

– I Mörbylånga kommun har de varit nitiska och stolen vid stadshuset i Borgholm försvann också snabbt.

Feministiskt initiativ bedrev en framgångsrik EU-kampanj i maj, som resulterade i ett mandat i EU-parlamentet. Partiet ställer inte upp i kommunalvalen i Kalmar eller på Öland utan siktar på riksdagen.

– Alla förstår att vi måste in i riksdagen, annars blir det tyst i de här frågorna igen, sade partiledaren Gudrun Schyman när hon framträdde i Kalmar.

Fi har länge legat under 4-procentsspärren, men i?Ipsos senaste mätning publicerad i DN, kravlade sig partiet över den benhårda gränsen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons