Färsk mjölk från grannens gård

Ljungbyholm Artikeln publicerades
Lennart och Birgitta Petersson tycker att det känns naturligt och trevligt att köpa mjölk från lokala bönder som Anna Carlevad.
Foto:Suvad Mrkonjic
Lennart och Birgitta Petersson tycker att det känns naturligt och trevligt att köpa mjölk från lokala bönder som Anna Carlevad.

Gårdsmjölk som du själv tappar upp i glasflaska. På fredagen är det premiär för mjölkautomaten i butiken. Bonden Anna Carlevad är på plats och visar kunderna hur det går till att handla färsk mjölk från hennes gård bara åtta kilometer bort.

Bakom automatens rostfria stålhölje finns en 50-liters behållare med pastöriserad mjölk från Anna Carlevads gård i Vassmolösa. På ett anslag berättas exakt tidpunkt för när mjölkningen ägde rum, samt fett- och proteinhalt.

– Det är jätteroligt att veta varifrån mjölken kommer och att den är färsk, säger Maria Åkesson från Vassmolösa och ger flaskan den rätta lutningen så att mjölken inte skummar över när hon fyller på.

Glasflaskan köper kunden för tio kronor, den diskas och kan återanvändas hur många gånger som helst. Gårdsmjölken kostar 15 kronor litern.

  – Jag betalar gärna några kronor mer när jag vet att det gynnar en lokal bonde, säger Karin Åberg från Hossmo.

  För mjölken som säljs i automaten slipper Anna Carlevad mellanhänder, men för att kunna leverera den har hon fått göra stora investeringar. Hon har byggt ett mejeri och köpt en pastöriseringsmaskin.

  – Nu känns det spännande, men nervöst. Det här är nytt och jag hoppas att fler butiker kommer att ansluta sig, säger hon.

  Handlaren på ICA Stinsen har köpt in mjölkautomaten, och han tvekade aldrig.

  – Jag nappade direkt, lokalproducerat är poppis bland kunderna och det här är en häftig grej som jag tror på, säger Anders Larsson.

  Mjölkautomatens sida pryds av bilden på en Jerseyko. Det är Lady 973, en av kossorna som levererar mjölk direkt till butiken.

  Mängden som Anna Carlevad beräknar att sälja i automaten motsvarar mjölken som en eller två kor ger per dygn. På gården i Vassmolösa har hon 80-talet kor och hon kommer även fortsättningsvis att sälja det mesta av mjölken på traditionellt sätt.