Fängelsechef utreds - smygfotade personal
Bilderna kompletterades av ett brev där chefen inleddes med en målande beskrivning av hur väl säkerhetsarbetet på promenadgården brukar fungera, vilket kriminalvårdsinspektören noterat vid en kontroll av bevakningen under sin lunchpromenad.
Fortsättningsvis beskriver han ett mindre bra exempel då han efter arbetsdagens slut på väg hem fick syn på en anställd som satt sig till rätta i en stol med ansiktet vänt mot solen i stället för promenadgården där internerna vistades.
”Säkerhetspådraget fick ligga åt sidan, kontrollen var inte viktig, nu var det solen som hägrade!” skriver chefen och fortsätter:
”Men jag vill ändå skicka med detta som ett exempel på fruktansvärt dåligt utfört säkerhetsarbete. Hade denne person uppmärksammat yttre hot? Nej! Hade denna person uppmärksammat rymningsförsök? Nej! Hade denna person uppmärksammat att en kollega var i fara? Nej!
Inspektören kontaktade direkt vakthavande befäl som fick i uppdrag att tillrättavisa den solande kriminalvårdaren.
Lena Danielsson, kriminalvårdschef, menar att smygfotografering inte är rätt väg att gå för att komma till rätta med brister i säkerhetsarbetet.
”Detta är självklart inte ett korrekt sätt att hantera frågan om och ifall personalen sköter sitt bevakningsuppdrag på ett tillförlitligt sätt”, skriver hon i ett mail till Barometern.
Kriminalvårdsinspektören har fått information om ledningens syn på arbetsmetoden och hans agerande är satt under utredning. Lena Danielsson ser ändå det inträffade som en engångshändelse där syftet var att säkerställa att anställda jobbar efter de rutiner som finns på arbetsplatsen.
”Men att, som sagt, valet av metod inte är förenligt med hur vi ska arbeta för att förhindra avvikelser från rutiner”, skriver Lena Danielsson.