Falsk anklagelse om stöld

Kalmarsunds gymnasieförbund använder falska uppgifter och handlingar om en anställd för att få bort honom från jobbet.
Kalmar • Publicerad 11 mars 2006

Enligt arbetsgivaren har den anställde nyligen åtalats för stöld, något som skulle vara ett bärande skäl för att ge honom sparken. Därefter har det framkommit att det åtal som åberopats mot den anställde inte avser denne utan en helt annan person.

Det är i en pågående förhandling med den anställdes fack, Svenska kommunaltjänstemannaförbundet, SKTF, som gymnasieförbundet bland annat anklagat den anställde för långvarigt fiffel med matkuponger. Därmed skulle personen vara olämplig för den omplacering och fortsatt jobb som facket yrkat på.

Åberipade åtal För att styrka sina argument har gymnasieförbundet åberopat ett beslut av kammaråklagare Gunilla Öhlin om åtal för stöld där gymnasieförbundet uppgavs som målsägande. Inga namn på den åtalade fanns angivna i beslutet. Åtalsbeslutet inkom som en underrättelse till gymnasieförbundet den 21 februari. Två dagar senare skulle en tvisteförhandling äga rum mellan fack och arbetsgivare vad beträffar den aktuella uppsägningen. Arbetsgivarens talan fördes av Åke Liedstrand, tillförordnad chef på gymnasieförbundet.

Åke Liedstrand tittade på Gunilla Öhlins beslut i en kopia och drog den felaktiga slutsatsen att åtalet gällde den anställde. Han bestämde sig för att åberopa åtalet vid den kommande förhandlingen om den anställdes framtid.

"Kulmen på kampanj" Efteråt har det alltså klargjorts att åtalat inte avser den anställde utan en helt annan person i ett helt annat ärende.

- Det här är kulmen på en mobbnings- och förföljelsekampanj mot min klient. Det är fullkomligt oacceptabelt att en kommunal arbetsgivare hanterar sina anställda på det här sättet. Nu tänker vi pröva om det går att väcka talan mot gymnasieförbundets företrädare, säger den anställdes juridiska ombud Håkan Einarsson.

Håkan Einarsson upptäckte själv det falska åtalet. Vid en kontakt med Gunilla Öhlin fick han bekräftelse på den bilden och gymnasieförbundets missgrepp. Därefter har också den anställdes fackliga förhandlare underrättats om att åtalsuppgifterna var falska.

Vilken betydelse dessa omständigheter har för den fortsatta arbetsrättsliga hanteringen av ärendet är oklart. Nya kontakter är att vänta mellan parterna den närmaste tiden.

Gunnar Rockström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.