Fakturor som avslöjar brister: ”Det här ska inte skattebetalarna stå för”

GRANSKNING: KOMMUNENS MÖTESKOSTNADER Artikeln publicerades
Den största majoriteten av fakturorna visar på utgifter som känns rimliga inom ramen för fortbildning och utveckling av kommunens anställda, men det finns ett antal poster som Johan Persson inte godkänner.
Foto: Mikael Eklund
Den största majoriteten av fakturorna visar på utgifter som känns rimliga inom ramen för fortbildning och utveckling av kommunens anställda, men det finns ett antal poster som Johan Persson inte godkänner.

Här har vi samlat alla delar i granskningen av kommunens möteskostnader.

Barometern-OT har bland annat kunnat visa att 20 restauranger och hotell under ett år levererat konferenstjänster och måltider för 5,6 miljoner kronor, samt att det allra mesta verkar ha gått rätt till.

Men bland de 652 granskade fakturorna förekommer också ett 40-tal spaentréer, en pralinprovning, en trubadurunderhållning, ett par (alkoholfria, reds. anm.) afterwork och en post om 1 500 kronor för att hålla en bar öppen efter stängningsdags.

Dessa utgifter handlar visserligen inte om stora belopp, men strider mot kommunledningens riktlinje om att man ska vara ”småländskt återhållsamma med skattebetalarnas pengar”, som kommunalrådet Johan Persson själv uttrycker det.

Här kan du läsa del 1:

 

Granskningen har också visat att riktlinjen tolkas olika av förvaltningar och enheter.

Prispengar, som i grunden är skattemedel, används till exempel helt olika av skolorna. Medan en rektor väljer att satsa prispengarna på lekutrustning, bjuder en annan rektor på kick-off för 88 anställda på Kosta Boda Art Hotel, vilket kostar skattebetalarna 230 000 kronor eller två gånger mer än vad skolan fått i ”prispengar”.

Och utbildningsförvaltningens chef, Mats Linde, har tydligt påpekat för tidningen att han inte har något emot ”trevliga sammankomster” för personalen.

Här kan du läsa del 2:

 

I granskningens tredje del visar vi att systemet för fakturaredovisningen inte alltid fylls på rätt sätt och att kostnader godkänts utan att det framgår vem som ätit eller haft möten och/eller syftet med det.

På enbart Stadshotellet handlar det totalt om hundratals middagar och fikaportioner som det inget går att se vem har ätit dem. Det blir inte ens rätt redovisat när kommunalråd, bolags- och förvaltningschefer eller revisorer äter lunch på Stadshotellet.

Här kan du läsa del 3:

 

Barometerns nyhetchef Héctor Barajas berättar mer om grävet kring kommunens möteskostnader.
Barometerns nyhetchef Héctor Barajas berättar mer om grävet kring kommunens möteskostnader.

Läs också:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.