Facket stämmer Bergkvarabuss för avtalsbrott

Fackförbundet Kommunal stämmer Bergkvarabuss i Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. Man kräver utebliven lön och skadestånd på över 700 000 kronor.
Kalmar • Publicerad 5 juni 2013

Tre anställda busschaufförer som ofta har beställningskörningar till andra orter, har inte fått den lön de har rätt till enligt kollektivavtalet, Bussbranschavtalet.

Förhandlingarna har strandat och nu hamnar tvisten i Arbetsdomstolen.

Busschaufförer som kör långresor till andra städer och måste sova borta har rätt till lön för åtta timmars arbete även om de inte kör någon passagerare just den dagen. De befinner sig på annan ort på uppdrag av sin arbetsgivare och kan inte fritt bestämma över sin tid, enligt avtalet.

Ändå har Bergkvarabuss schemalagt i genomsnitt en ledig dag per månad dessa dagar, enligt facket. De tre männen har förlorat åtta timmars lön i månaden sedan januari 2011, hävdar Kommunal, som kräver drygt 1 000 kronor i månaden per person fram tills nu. Männen bör även tilldömas skadestånd på 50 000 kronor vardera och hela förbundet bör få 500 000 kronor i allmänt skadestånd, enligt stämningsansökan som kom in till Arbetsdomstolen i dag tisdag.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.