Få vill bli chefer på universitetet

Linnéuniversitetet söker personal till fem höga chefsjobb som dekaner. Men intresset är svalt - bara nio har sökt. Ingen vill vara chef för samhällsvetarna.
Kalmar • Publicerad 12 juni 2012

Hittills har dekantjänsterna utannonserats internt, en extern person har dock sökt.

Resultatet är magert.

Ingen vill bli chef för samhällsvetenskapliga fakulteten. Ingen vill heller bli prodekan.

Två personer vill bli dekan för Hälso- och livsvetenskap, en av dem har också sökt jobbet som prodekan.

Intresset för tjänsterna som chef för teknik respektive konst och humaniora är något större, tre sökanden per fakultet.

En person vill bli chef för fakulteten för ekonomi.

Dekanerna ska tillsammans med rektor Stephen Hwang forma en slags ledningsgrupp med ansvar för strategi- och ledarskapsfrågor. Dekanerna blir chef över varsin fakultet där ett antal institutioner ingår, hur många beslutas av styrelsen. Dessutom blir dekanerna chefer över prefekterna som utökas från 12 till drygt 30.

Anders Fröjmark, vice ordförande för Saco, tycker det är tråkigt att så få sökt tjänsterna.

Saco har framfört att flera kandidater måste finnas för varje post för att någon ska kunna väljas.

– Nu söker man dekaner för en ny typ av uppdrag, med arbetsgivarfunktion. Dekanerna kanske inte är intresserade för detta omdefinierade uppdrag, säger Anders Fröjmark.

Dekaner är oftast professorer och forskare vars intresse inte självklart ligger i operativt ansvar menar Anders Fröjmark, utan snarare som forskningsledare.

Rektor Stephen Hwang är också förvånad över att ingen vill vara chef för samhällsvetarna. Någon av rekryteringsgrupperna kan komma fram till att några tjänster ska utannonseras externt.

– Dekanrollen är betydligt tyngre än tidigare med större ansvar, en krävande uppgift. Kravspecifikationen är nästan som en rektorstjänst. Det kan avskräcka, säger Stephen Hwang.

Om få söker dekanjobben, hur ska det gå att anställda 34 prefekter?

– Det blir en utmaning. Institutionerna blir mindre enheter med mindre självständig roll och handlingsutrymme, säger Anders Fröjmark.

Det blir betydligt enklare. Rollen blir mer utvecklande inom den egna vetenskapliga miljön. Ett spännande uppdrag, säger Stephen Hwang. (SMP)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.