Expert varnar för svag is
Det säger Sven Carlesson, veteran när det gäller långfärdsskridskoåkning.
- Det har varit så mycket tal om hur mycket is det är. Jag vill varna för att den inte är särskilt tjock överallt, säger han.
Vi träffas utanför Stensö fiskehamn. Bara hundra meter ut från land går en tydlig gräns i isen. Utanför den är isen betydligt svagare.
"Vi blev dödsförskräckta"
- När vi var här och åkte i går var den för tunn för att vi skulle våga åka på den. Men vi såg massor med folk som var längre ut, utan isdubbar eller annan säkerhetsutrustning, säger Sven Carlesson.
- Vi blev dödsförskräckta när vi såg personer som både cyklade och skidade på tunn is. De skulle inte ha en chans om de skulle gå igenom isen.
Åker man skidor kan man ta sig ut på is som bara är två till tre centimeter tjock. Ingen klarar att ta sig upp på så tunn is.
På en sjöis måste isen vara minst fem centimeter tjock för att bära, på en havsis sex centimeter.
Räddningslina
Sven Carlesson och Lars Engelbeck åker ofta långfärdsskridskor. De har båda ryggsäckar med ombyteskläder, räddningslina som är tillgänglig utan att ta av ryggsäcken, isdubbar och ispik.
- Isdubbar är ingen livförsäkring, men det är en första åtgärd när man ger sig ut på isen, säger Sven Carlesson.
Att inte ge sig ut själv på isarna är väldigt viktigt. Sven Carlesson är med i Friluftsfrämjandet, och där ordnas skridskoturer i grupp.
- Man bör vara minst två personer, men om man är fler är det ännu säkrare. Men man bör hålla ett avstånd på fem meter, går man i bredd hamnar man i samma vak, säger han.
Israpporter en färskvara
- Det viktigaste är att inse att det inte finns några säkra isar och att israpporter är en färskvara.
Samtidigt som det kan vara riskfyllt är långfärdsåkning på skridsko en härlig upplevelse.
- Det ger fantstiska naturupplevelser, motion och trevligt umgänge, säger Sven Carlesson.