Annons

EU-domstolens beslut försvårar för polisen

Brottsbekämpningen är en av EU-valets viktigaste frågor.
Rikspolischefen vill få tillbaka tillgången till mobildatatrafiken som EU har begränsat.
– Det gör det svårare för oss att lösa brott, säger Anders Thornberg.
Kalmar • Publicerad 24 maj 2019
Anders Thornberg, rikspolischef.
Anders Thornberg, rikspolischef.Foto: Mats Holmertz

Rikspolischefen Anders Thornberg var i Kalmar på onsdagen. Då berättade han för Barometern vad han anser att polisen behöver för att kunna effektivisera den internationella brottsbekämpningen.

– Det handlar framför allt om ett internationellt samarbete där man delar information och underrättelseinformation. Det sker också i en allt större utsträckning. Till exempel kan andra länder runt Östersjön informera oss om individer som är på väg hit och då kan vi i större utsträckning stoppa personer som är på väg in i landet och som vi vet har begått ett brott i vårt land eller i andra länder tidigare, säger han.

Annons

En annan viktig punkt är polisens tillgång till mobildata. Efter ett beslut i just EU-domstolen har den möjligheten blivit sämre.

– Vi får inte tillgång till lika mycket mobildatatrafik som vi fått tidigare. Det innebär att vi inte längre kan se vem som har varit på en viss plats vid en viss tidpunkt och vilka de har kommunicerat med. Det gör det helt enkelt svårare för oss att lösa brott. Man har försökt lösa det med ett nationellt beslut men än är det ingen skillnad, säger Anders Thornberg.

Liberalerna har en egen idé om att det ska skapas ett slags europeiskt FBI. Anders Thornberg avböjer att rakt av recensera politiska idéer, men pratar gott om det nuvarande samarbete som finns inom Europol.

– Jag är inte säker på att det alltid finns snabba lösningar. Jag tycker att vi har ett utomordentligt gott samarbete med Europol där EU:s alla stater plus Norge och Schweiz är med och där man kan träffas på några minuter och utbyta information. Jag tycker det är väldigt kraftfullt och vi lägger allt mer resurser på internationellt samarbete.

Anders Thornberg har sedan tidigare förespråkat större resurser till Sveriges yttre gränser. Dels för att kunna ha större kontroll på vilka som passerar gränsen, men också för att Sverige har krav på sig från EU att leva upp till vissa krav.

– Just nu är det 95 olika punkter där Sverige ska vidta en rad olika åtgärder. Vi jobbar med det systematiskt, säger Thornberg.

Kan du säga rent konkret vad polisen skulle behöva för att bli bättre på att bekämpa den internationella brottsligheten som växer?

– Mer resurser, vi behöver ibland renodla vårt uppdrag och så behöver vi större samverkan både nationellt och internationellt.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons