EU-beslut står KLS dyrt

Nu ska alla slaktdjur över 30 månaders ålder testas. Ett EU-beslut som kan kosta KLS mångmiljonbelopp.
Kalmar • Publicerad 29 mars 2006

På fredagen kom beskedet från EU. Sverige förlorar sitt undantag från test mot galna kosjukan, BSE. Alla slaktdjur över 30 månaders ålder ska från mitten av juni månad testas.

För KLS i Kalmar innebär EU-beslutet en stor omställning i och med att ett antal tusen djur varje år måste testas. Just nu

kostar varje test 680 kronor.

- I dagsläget går det inte att säga något om hur stor kostnaden blir för proven framöver. Men det kommer att innebära betydande kostnader för oss, säger KLS tillförordnade vd, Jan-Erik Johansson.

5 576 000 kronor Under 2005 slaktade KLS 41 000 nötdjur. Av dem uppskattar KLS att 20 procent var äldre än 30 månader.

En uträkning som ger en bild av vad EU-beslutet innebär, bara för KLS:

8 200 djur gånger 680 kronor per provtagning =

5 576 000 kronor.

- Det är viktigt att påpeka att kostnaden för provet efter förhandlingar inte kommer att hamna på den nivå som gällde innan EU-beslutet, men självklart handlar det om stora pengar, säger Jan-Erik Johansson.

För att undvika extrakostnader som kan komma att uppgå till mångmiljonbelopp agerar nu den svenska slakterinäringen på två fronter.

Lokala labb - Från vecka 16 inför vi samma provtagningsavgift som Swedish meats redan infört, 150 kronor per djur.Dessutom förhandlar vi med olika labb om kostnaderna för provet och snabbheten i att få tillbaka provsvaret. Vi från KLS har kontakter med lokala labb för att se om det finns möjlighet att få analyserna gjorda här i närheten, säger Jan-Erik Johansson.

Reglerna om obligatoriska tester gäller från mitten av juni i år. Fram till dess kommer förhandlingarna att avlösa varandra.

- Regeringen studerar konsekvenserna av provtagningsbeslutet så än är det för tidigt att säga var det hela slutar i för kostnader, både för oss och för köttdjuruppfödaren, säger Jan-Erik Johansson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.