Ensamseglare släpades efter sin segelbåt

En tysk ensamseglare var nära att mista livet i onsdags kväll när han släpades efter sin segelbåt som drev upp mot land.
Kalmar • Publicerad 12 juli 2012
Ensamseglaren klarade sig oskadd, och avböjde att följa med till sjukhuset.
Ensamseglaren klarade sig oskadd, och avböjde att följa med till sjukhuset.Foto: Sjöräddningssällskapet
Foto: Anton Kock/Sjöräddningssällskapet

Det var vid halv tio-tiden igår kväll som en kvinna larmade sjöräddningen, när hon såg segelbåten slå mot grunden på utsidan av piren vid Tjärhovet, med en person släpandes i vattnet efter.

Sjöräddningssällskapet hade precis avslutat en övning och en av deras båtar som höll på att lämna av en helikopterbesättning åkte direkt till olycksplatsen. Även en av Sjöräddningens vattenskotrar larmades till platsen.

Väl framme kunde de inte gå intill segelbåten på grund av den kraftiga vinden och bränningarna i sundet, istället började de förbereda med kastlina och tamp för att rädda mannen ur vattnet.

Men med hjälp av vattenskotern lyckades en räddningsman från Sjöräddningen få upp mannen i segelbåten, som de sedan kunde dra ut från grundet. Mannen uppgav att han tror att han släpats efter segelbåten i cirka 20 minuter och han sa att han trodde att han skulle dö.

Segelbåten bogserades in till Sjöräddningens station där en ambulans mötte upp, men mannen avböjde att följa med till sjukhus. Enligt uppgifter från Sjöräddningen var han nedkyld och medtagen men klarade sig utan svårare skador efter skräckfärden i vattnet bakom segelbåten.

– Kvinnan som larmade räddade troligtvis mannens liv, säger Sjöräddningen i ett pressmeddelande.

Den tyske ensamseglaren fick hjälp med torra kläder och en varm dusch innan han strax efter elva på kvällen fick bogsering till en kajplats i gästhamnen.

Andreas Norinder
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.