Engström tvingas avgå

Anders Engström (s) tvingas lämna ordförandeskapet i slottsbolaget. Det politiska läget gör att partikamraterna rekommenderar avgången.
Kalmar • Publicerad 6 november 2003

Efter arbetarekommunens styrelsemöte på onsdagskvällen meddelar Anders Engström (s) att hans tid som slottsbolagets styrelseordförande är över.

- Med största sannolikhet kommer jag inte att hålla i klubban fler gånger, säger han.

Beslutet kom efter det att en enig styrelse för arbetarekommunen rekommenderat honom och de övriga socialdemokratiska ledamöterna och ersättarna

i slottsstyrelsen att avgå. I motiveringen som fördes till protokollet nämndes det politiska läget som orsak. Dessutom fastslogs att en diskussion om slottets framtid ska påbörjas.

- Under de senaste veckorna har jag känt att det kunde bli så här. Men jag hade hoppats att man skulle lyssna mer på sakargument.

Innan arbetarekommunen fattade beslutet redogjorde Anders Engström för sin syn på slottets ekonomiska situation.

- Jag informerade och berättade. Någon tittade på klockan och bad mig att skynda på. Stämningen var tyst och när jag var klar delade jag ut några tryckta häften som jag hade förberett.

Hur känns det nu?

- Tråkigt. Men det är glädjande och samtidigt lite bittert att den fördjupade diskussion om slottet som jag förespråkat länge nu verkar bli av, men först efter det att jag puttats bort. Jag hoppas att slottet äntligen kan få de ekonomiska villkor som krävs för att driva verksamheten på ett bra sätt.

Arbetarekommunens ordförande Steve Sjögren är dock inte övertygad om att Anders Engström lämnar ordförandeskapet för slottsstyrelsen.

- Han är vald på fyra år och vi kan inte avsätta ledamöter utan bara rekommendera dem att avgå. Engström skulle i princip kunna vara kvar ett tag som en politisk vilde utan stöd från partiet, säger Steve Sjögren.

Har det hänt tidigare i Kalmar att en person tvingats sluta mitt i en valperiod?

- Inte vad jag kan minnas. Under alla omständigheter är det ovanligt. Ibland händer det att någon slutar med mycket kort varsel utan att man får veta orsaken, men så är det ju inte nu.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.