En millimeter från döden

I dag måndag inleds mordförsöksrättegången mot
24-åringen.
Kalmar • Publicerad 13 januari 2003

Alla som passerar dörrarna till tingsrättens säkerhetssal kontrolleras av polis. Det är ingen tydlig hotbild som föranleder åtgärden utan de inblandades bakgrund och omständigheterna kring mordförsöket.

- Detta är ju en unik händelse i Kalmar och även om det inte finns något riktat hot nu måste vi se till att rättegången kan genomföras utan problem, säger Ulf Karlsson, polisens informationschef.

- Tidigare har kriminella organisationer hotat målsägaren och det finns fortfarande med i bakgrunden.

Hur säkerheten kring rättegången utformas i övrigt är hemligt.

- Det kan jag inte gå in på, men ett antal poliser är avdelade för uppgiften, säger Ulf Karlsson.

In i det sista var det osäkert om 34-åringen själv skulle kunna närvara under rättegången mot 24-åringen som sköt honom.

Några dagar efter mordförsöket undersöktes han vid den rättsmedicinska avdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping.

- Vid en sådan skottskada är det ytterst slumpmässigt hur det går. Allt hänger på vilken väg kulan tar och mannen hade enorm tur, säger Lennart Rammer, professor och avdelningschef på rättsmedicin.

Undersökningen visade att kulan trängde in nära örat på vänster sida. Sedan fortsatte den genom hörselgången, studsade mot skallbasen och vandrade ned till halsen. Ett splitter var millimeter från halspulsådern men huvuddelen av kulan stannade fem millimeter från halsartären och har sedan tagits bort av läkare.

Trots skadans omfattning är det inte säkert att den kommer att leda till framtida fysiska men, även om risken är betydande.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.