Elverk till Ukraina gör skillnad: ”Otroligt tacksamma”

Drygt två timmar i ett kompakt mörker på ukrainska vägar, genom helt nedsläckta samhällen och byar.
– Känslan att komma med 30-40 elverk i mörkret var bra. Behovet är så stort, säger Pär Simonsson.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 26 januari 2023 • Uppdaterad 29 januari 2023
Vasakyrkans initiativ att hjälpa till i Ukraina har blivit en succé. För ett par veckor sedan  levererades 30–40 elverk till Ukraina. Tre av chaufförerna var, från vänster: Pär Simonsson, Lennart Simonsson och Tommie Kyrk.
Vasakyrkans initiativ att hjälpa till i Ukraina har blivit en succé. För ett par veckor sedan levererades 30–40 elverk till Ukraina. Tre av chaufförerna var, från vänster: Pär Simonsson, Lennart Simonsson och Tommie Kyrk.Foto: Daniel Bogefors

Lilla Vasakyrkan i södra området i Kalmar har blivit en nationell angelägenhet när det gäller hjälpsändningar till Ukraina. Från hela landet har pengar och material skänkts. I första elverksleveransen fanns material till ett värde av cirka fem miljoner kronor. Barometern var med för knappt två veckor sedan när 14 fordon rullade från Kalmar i riktning mot Ukraina.

Tre av de många frivilliga chaufförerna var Pär Simonsson, Lennart Simonsson och Tommie Kyrk.

– Jag kände ingen oro i att köra mot ett land i krig. Det var mer att bilarna skulle fungera hela vägen och att det skulle gå bra i tullen, säger Pär Simonsson.

När kolonnen närmade sig gränsen mellan Polen och Ukraina började man förstå hur viktig den här leveransen var för Ukraina och den känslan skulle sedan förstärkas under de närmaste dagarna. Vid gränsen mötte polska politiker upp och nationell tv var på plats för att göra ett reportage.

– Allt var väldigt bra planerat. Polackerna var väldigt måna om det här för de stängde av gränsen tre timmar innan vi var framme för att vi skulle ha fri väg. Kön var säkert en mil längs kanten, berättar Tommie Kyrk.

– Vår kolonn la sig längs med mittlinjen och körde förbi alla och fram till gränsen. Där tog det ändå fyra timmar. Tre på den polska sidan och en i Ukraina, säger Lennart Simonsson.

bild 1/5
Pär Simonsson på plats i  Ukraina.
Nationell tv gjorde reportage om Vasakyrkans delegation vid gränsen till Ukraina.
De svenska registreringsplåtarna monterades bort på plats i Ukraina.
Vasakyrkan levererade elverk till en brandstation.
Bilarna uppställda utanför regionsbyggnaden i Lutsk i västra Ukraina.
Pär Simonsson på plats i  Ukraina.
Nationell tv gjorde reportage om Vasakyrkans delegation vid gränsen till Ukraina.

– När vi precis hade kommit in i Ukraina fick vi stanna och fick order att inte stanna för något. Vi hade blåljus både före och efter oss. Sedan körde vi så i två och en halv timme. Då kände jag att det var på allvar. Här är ett land som är i krig.

Klockan 18.30 den aktuella kvällen kunde de rulla i riktning mot staden Lutsk i Ukraina där överlämningen skulle ske.

– På hela vägen såg vi knappt ett enda lyse. Det var kolsvart. Det var verkligen elransonering. Känslan att komma med 30-40 elverk i mörkret var bra. Behovet är så stort, säger Pär Simonsson.

Dagen efter körde man med bilarna till regionbyggnaden i Lutsk. Under hela resan var en representant från presidentens kansli med.

– Vi fick komma in i regionbyggnaden, som enda utomstående. De ville sitta vid ett bord och visa sin tacksamhet. Då var ukrainsk tv och press på plats. Vi hamnade både i ukrainsk och polsk riks-tv, säger Tommie Kyrk.

”Så länge pengarna kommer in kör vi på.”
Lennart Simonsson.

Den här leveransen verkar sticka ut även i Ukraina?

– Det tror jag, de var så otroligt tacksamma. Tillsammans med hjälptransporten Filippus är vi den största bidragsgivaren av elverk.

– Vår guide sa att ”vi med elverken räddar liv”, säger Lennart Simonsson.

Tommie Kyrk körde en av bilarna som lämnades på en brandstation och utbildade personalen i elverket på plats.

– Allt i tidningarna här hemma handlar om elpriset och man gnäller över det. Men vi har i alla fall el. I Ukraina har de verkligen inte el. Därför kändes det här bra. Vi har säkert gjort något för en enskild by ute på landet, säger Pär Simonsson.

Det här är långt ifrån slutet. Vasakyrkan, genom projektet PowerUpUkraine, ska fortsätta att leverera elverk till Ukraina och en ytterligare leverans planeras inom kort. I dagsläget har de redan gjort klart med fem-sex ytterligare bilar.

– Så länge pengarna kommer in kör vi på, säger Lennart Simonsson.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.