Eleverna fick lära om krigets vardag

Mattias Hultin ingår i FN:s civila styrka och har varit i många krigsdrabbade länder. För två veckor sedan kom han hem ifrån Afghanistan.
– Som ni vet har det hänt mycket i Afghanistan den senaste veckan och vi har jobbat nästan dygnet runt.
Kalmar • Publicerad 23 oktober 2010
Mattias Hultin berättade för Jenny Nyströms åk 2 om livet på campen i Afganistan.
Mattias Hultin berättade för Jenny Nyströms åk 2 om livet på campen i Afganistan.Foto: Lars Johansson
Eleverna i årskurs två på Jenny Nyström lyssnade uppmärksamt på Mattias Hultin som kom hem från Afghanistan för två veckor sedan.
Eleverna i årskurs två på Jenny Nyström lyssnade uppmärksamt på Mattias Hultin som kom hem från Afghanistan för två veckor sedan.Foto: Lars Johansson
Att vara FN-soldat är spännande och intressant. Men också farligt. Det berättade Mattias Hultin för eleverna på Jenny Nyströmskolan.
Att vara FN-soldat är spännande och intressant. Men också farligt. Det berättade Mattias Hultin för eleverna på Jenny Nyströmskolan.Foto: Lars Johansson

Mattias Hultin berättade för eleverna på Jenny Nyström om hur det är att vara soldat i FN:s tjänst. Han hade bjudits in av skolans Demokratigrupp inför den stundande FN-dagen i morgon.

Mattias Hultin har sysslat med FN-uppdrag i nästan hela sitt vuxna liv. Hans första tjänstgöring var i Makedonien och därefter sökte han till Bosnien.

– Där var fullt krig och befolkningen hade ett elände. Vi får inte aktivt ta del utan bara ställa oss mitt emellan.

Därefter blev det Irak, Sudan och Thailand samt uppdrag i Somalia och Adenviken innan det blev dags för Afghanistan.

– En del tycker att det är bra att vi är där, andra hatar oss. Och det är komplicerat att man aldrig ser vem som är vän eller fiende, vem som är taliban eller knarksmugglare.

Mattas Hultin säger att den svenska truppen haft en väldig tur, trots allt.

– Vi kunde lika gärna ha förlorat 20-30 svenskar än de som hittills fått sätta livet till. Men fler soldater kommer att dö där nere.

Ändå ser han ingen annan utväg än att stanna i landet.

– Annars tar talibanregimen över landet och allt blir ännu värre.

Bilder från förläggningen i Afghanistan visar hur primitivt lägret är och under vilka villkor soldaterna lever.

– Men de flesta gör det här för att det är spännande, som inte vill ha ett kontorsjobb. Sen känns det ju väldigt bra att vi kan hjälpa till.

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.