Annons

Elev fick hjärtstopp under lektion – vårdas på sjukhus

En högstadieelev på Vasaskolan fick på fredagen hjärtstopp mitt under en idrottslektion. Inför chockade klasskamrater gav lärare hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans. Eleven är nu vid medvetande och vårdas på länssjukhuset.
KALMAR • Publicerad 15 mars 2019
Eleven går på Vasaskolan, men händelsen inträffade i Falkenbergshallen.
Eleven går på Vasaskolan, men händelsen inträffade i Falkenbergshallen.Foto: Mats Holmertz

Händelsen inträffade strax före lunch i Falkenbergshallen.

– En klass hade cirkelträning på idrotten. Ingen var i närheten av eleven som drabbades av hjärtstoppet, säger Andreas Hjortenkrans, rektor på Vasaskolan.

Annons

En lärare gav omedelbart hjärt- och lungräddning innan sjukvårdspersonal kom till platsen. Eleven fördes sedan med ambulans till sjukhuset.

– Jag kan inte säga något mer om skadeläget än att eleven är vid medvetande och det känns efter omständigheterna bra.

Skolans krisgrupp kallades till hallen för att ta hand om klasskamraterna.

– De var givetvis chockade och ledsna. Vi har varit på plats och pratat med dem och släppte dem inte förrän föräldrarna kom och hämtade dem, säger Andreas Hjortenkrans.

Alla lärare på skolan är utbildade för att ge hjärt- och lungräddning och Vasaskolans rektor är nöjd med ingripandet vid händelsen.

– Med tanke på vad som inträffade så följde man rutinerna på ett otroligt bra sätt.

Information om händelsen ska nu ha gått ut till alla föräldrar och personal på skolan.

– Under helgen kommer jag att hålla kontakt med elevens föräldrar och på måndag morgon samlar vi klassen igen tillsammans med krisgrupp och samtalsstöd, säger Andreas Hjortenkrans.

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons