1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Eldningsförbud i hela Kalmar län

Från klockan 12.00 tisdagen den 30 juni gäller eldningsförbud i hela Kalmar län, förbudet gäller tills vidare.
Tills vidare är det eldningsförbud i hela Kalmar län.
Foto: Montage

Bakgrunden till beslutet är höga brandriskvärden och prognoser för kommande dagar. Det torra och varma vädret gör att förbudet gäller tills vidare.

Eldningsförbudet gäller i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Med sammanhållen bebyggelse menas tätbebyggt område, det vill säga tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller park.

Det är alltså inte tillåtet att elda eller grilla på dessa platser då elden lätt kan sprida sig i terrängen. Det är dock tillåtet att grilla som vanligt på egen tomt i grill eller annan liknande anordning där elden inte riskerar att sprida sig.

Under förbudet är det tillåtet att grilla och elda vid fasta iordningställda grillplatser på allmänna platser. Om anordningen är upphöjd från marken eller står på brandsäkert underlag. Vid platser som är avgränsade med obrännbart material, exempelvis betongkonstruktion eller stensättning är det också okej att elda.

Det är dock inte tillåtet att grilla med en engångsgrill då dessa inte anses vara fasta iordningställda grillplatser.

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att löpande följa myndigheternas och mediernas kanaler för aktuell information om rådande eldningsförbud. De förklarar även att det är är varje enskild kommun som fattar beslut om att införa förbudem.