Efter kritiken – nu bildar nio kommuner ett förbund
Räddningstjänsten står inför en minst sagt omfattande organisationsförändring. Nio kommuner och sju organisationer ska bli en - Räddningstjänsten sydost.
Det finns flera olika anledningar till den nya sammanslutningen. En är de högre kraven som ställs på räddningstjänsten, vilket gör att de uppdrag som vilar på verksamheten blir tuffare att klara av för både den operativa delen liksom myndighetsövningen som räddningstjänsten är skyldig att utföra.
– En av anledningarna till att vi bildar förbundet är att vi ser ökade lagkrav i framtiden, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsen ordförande i Mörbylånga och andra vice ordförande i förbundet.
Kommunerna som ingår i Räddningstjänsten sydost
Borgholm, Emmaboda, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Torsås.
Privatpersoner lär inte märka av någon förändring förutom att loggan i framtiden förändras.
– De som kommer att märka av något är de som i sin vardag har kontakt med oss på något sätt. Det blir lite nya kontaktvägar och arbetssätt, säger Rutger Ekbrand, som är räddningschef för den nya organisationen.
Men långt ifrån alla har varit tillfreds med organisationsförändringen. Drygt 20 brandmän i Kalmar protesterade mot planerna som senare klubbades igenom av politikerna.
– Det finns säkert personal som är orolig. Det är en jättestor omorganisation vi gör och vi har respekt för oron. Jag upplever ändå att det är ett annat tonläge nu än i våras. Sedan beslutet fattades och man ser vilka steg som tas är det en mer positiv bild, säger Karl-Johan Daleen.
Röster har höjts för att det skulle finnas risk för försämring på glesbygden, ser ni någon sådan risk?
– Nej, det ser jag inte och det kommer vi att bevaka. Jag ser snarare att vi får en mer likvärdig räddningstjänst. Idag har vi sju organisationer där man tolkat saker på lite olika sätt. Nu får vi enhetlighet och kan stärka räddningstjänsten som helhet, säger Karl-Johan Daleen.
Johan Jonsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Emmaboda och förste vice ordförande i förbundet, delar bilden.
– Vi har haft tre-fyra potentiella jättebränder i Emmaboda som slagits ned jättesnabbt, tack vare samverkan, säger han.
Henrik Nilsson Bokor (S), förbundets ordförande och kommunstyrelsens ordförande i Torsås, instämmer:
– Från den lilla landsbygdskommunens synvinkel ser vi det som en möjlighet att ta tillvara på varandras kompetens på ett bättre sätt.
Blir beslutsvägarna längre nu?
– Tidigare, om en detalj behövde förändras, har vi skickat ut till sju olika organisationer som berett och diskuterat. Sedan har det skickats tillbaka igen. Om vi i framtiden har något i den operativa verksamheten som behöver justeras kommer det att gå betydligt snabbare, säger Karl-Johan Daleen.
Totalt ingår 570 anställda i den nya organisationen.
De styr nya förbundet
Förbundet styrs av en politisk direktion som under 2023 och 2024 utgörs av KSO i respektive kommun.
Ordförande i direktionen är Henrik Bokor Nilsson (KSO i Torsås kommun) vice ordförande är Johan Johnsson (KSO i Emmaboda kommun), andra vice ordförande är Matilda Wärenfalk (KSO i Mörbylånga kommun). Karl-Johan Daleen, tidigare räddningschef i Kalmar kommun har rekryterats som förbundsdirektör. Rutger Ekbrand, tidigare räddningschef på Öland har rekryterats som räddningschef.
Källa: Räddningstjänsten sydost.