Efter IVO-kritiken – Norlandia ökar nattbemanning

Norlandia böjer sig för IVO-kritiken. Efter ett möte med kommunen lovar omsorgsföretaget att öka bemanningen på sina boenden under nätterna.
KALMAR • Publicerad 9 februari 2018

Barometern avslöjade i förra veckan att omsorgsföretaget Norlandia har fått myndighetskritik. Det handlar om brister när det gäller tillgång till personal och att inte omsorgstagarna kan ta sig ut själva, det sistnämnda är ett krav enligt socialtjänstlagen.

Omsorgsföretaget meddelade då att man skulle ta åt sig av kritiken och utvärdera situationen ihop med Kalmar kommun. Nu har man gjort det och resultatet är att Norlandia lovar att åtgärda det IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har kritiserat.

Den största förändringen blir att omsorgsföretaget ökar nattbemanningen på de vård- och omsorgsboenden man driver i Kalmar. Detta för att möta IVO:s krav.

– Mötet kändes bra. Det var egentligen ingen diskussion ifall Norlandia skulle lyda IVO eller inte, säger omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S).

Det har varit flera turer kring Norlandia och deras boenden. Hur ska ni säkerställa att företaget verkligen åtgärdar bristerna?

– Det ska de skriftligt redovisa till oss, men även till IVO. Sedan kommer Norlandia till nämnden i april och redovisar, säger Michael Ländin.

Har du förtroende för Norlandia som omsorgsföretag?

– Ja, jag känner förtroende för Norlandia.

IVO:s inspektion gjordes på Norlandias äldreboenden Ståthållaren och Liljan i Kalmar.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.