Efter bilrånet – ytterligare en man häktad

De båda misstänkta bilrånarna var på rymmen från ett behandlingshem. Nu är båda häktade på sannolika skäl för att ha tvingat till sig en bil, mobiltelefon och kontanter.
KALMAR • Publicerad 7 februari 2018

Redan på tisdagen häktades den ena av de misstänkta bilrånarna för rån. På onsdagen häktades den andra, även han på sannolika skäl, men för grovt tillgripande av fortskaffningsmedel.

– Det var en annan domare i dag, så det blev en annan brottsrubricering. Jag kan förstå resonemanget om de bara hade tagit hans bil och sedan lämnat den, men i det här fallet tog de även målsägandes mobiltelefon och kontanter ifrån honom, säger kammaråklagare Johan Henningsson.

För rån är straffskalan ett till sex års fängelse, medan det är något mildare för grovt tillgripande av fortskaffningsmedel, från sex månader upp till fyra års fängelse.

Historien utspelade sig på lördagen. En man i 50-årsåldern gick med på att köra två män i 30-årsåldern från Vimmerby till Kalmar i utbyte mot pengar. Men när de befann sig på Ölandsleden vid Scandic i Kalmar tvingade männen föraren att stanna bilen. De gav honom flera knytnävsslag i ansiktet, tog hans mobiltelefon, kontanter och bil. Därefter lämnade de honom blödande på E22:an. Polisen hittade senare bilen krockad och övergiven i Smedby och efter att ha spårat mobiltelefonen kunde även de båda männen gripas.

De båda häktade männen nekar till brott.

– De medger att de har åkt i bilen, men säger sig sedan ha dåliga minnesbilder på grund av att de har druckit alkohol. Men bevisläget är rätt gott ändå, säger Johan Henningsson.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.