Dyr vård av asylsökande

Kalmar län har landets högsta kostnader för sjukvård åt asylsökande. I genomsnitt kostade vården för asylsökande 23 431 kronor per person.
Kalmar • Publicerad 23 maj 2003

Kostnaderna för sjukvård åt de asylsökande har ökat kraftigt det senaste året. I Sverige totalt var ökningen av kostnaderna 21 procent.

I Kalmar län ökade kostnaderna med hela 85 procent.

De kraftigt ökade kostnaderna har studerats av Stig Wintzer, utredare på Landstingsförbundet.

Ökat tryck på psykiatrin

Någon exakt orsak till varför kostnaderna ökar har han, enligt tidningen Landstingsvärlden, inte kunnat precisera.

Men klart är att ett ökat tryck på psykiatrin är en bidragande orsak.

I Kalmar län har landstingsledningen diskuterat kostnadsökningen, men har ännu inte analyserat fram några orsaker.

Inget lokalt problem

- Det här är egentligen inte något lokalt problem för oss i Kalmar län. Problemet är, ännu en gång, att vi på lokal nivå sitter med Svarte Petter i knät. Självklart ska de asylsökande få den vård de behöver, problemet för oss är att det egentligen borde vara staten som står för kostnaderna, säger landstingsrådet Anders Andersson (kd).

För att uppmärksamma regeringen på problemet med de ökande kostnaderna för vården av asylsökande har Landstingsförbundets styrelse diskuterat frågan med företrädare för regeringen.

- Men hittills har våra argument inte givit något resultat.

Under den närmaste tiden kommer de lokala siffrorna för Kalmar län att granskas närmare. Skulle det visa sig att landstinget tvingats betala stora summor för vården är inte Anders Andersson främmande för att ytterligare en gång uppvakta regeringen.

- Kanske kan det bli aktuellt med en kontakt mellan vårt landsting och regeringen. Har staten en gång sagt att den ska stå för kostnaderna kan det inte vara rimligt att det i slutänden är vi som betalar, säger Anders Andersson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.