"Du måste fixa min sambo"

Skämt eller allvar? Hösten 2010 blev 36-åringen allt mer frustrerad över att inte få träffa sin son.
Kalmar • Publicerad 12 oktober 2011

Till slut vände han sig till en bekant och bad honom "fixa" sin före detta sambo.

På onsdagen fortsatte rättegången mot den man från Kalmar som förutom grov kvinnofridskränkning åtalats för stämpling till mord.

Sedan förhållandet mellan mannen och kvinnan tagit slut tog han kontakt med en ideell stödförening i Kalmar. Där lärde han känna en person som han enligt åklagaren försökte leja att mörda sitt ex.

– Först erbjöd han mig 100000 kronor för att döda henne. Sedan höjde han budet till 120000, berättade denne i sitt vittnesmål inför Kalmar tingsrätt.

Mannen, som själv dömdes för ett allvarligt våldsbrott för drygt 30 år sedan, var märkbart tagen under förhöret. Han medgav att han var rädd för 36-åringen och hade svårt att tala fritt.

Han beskrev också hur den åtalade på ett närmast påträngande sätt regelbundet, ibland flera gånger om dagen, ringde för att tala om sina problem.

Med tiden märkte han att 36-åringens frustration över att inte få träffa sin son i önskad utsträckning och hatet mot barnets mor växte.

– Han sa att hon var den värsta kvinna han träffa. Efter ett tag erbjöds jag pengar för att döda henne, säger han.

Kan det ha varit ett skämt, undrade åklagaren?

– Möjligen men hans hat mot kvinnan var starkt, blev svaret.

Till slut fann mannen situationen ohållbar och tog därför på egen hand kontakt med polisen för att berätta om erbjudandet 36-åringen gett honom. Idag är han alltså nyckelvittne i den del av rättegången som gäller stämpling till mord.

Den omfattande förhandlingen kommer att fortsätta ytterligare tre dagar. Dom i målet kan väntas om tre-fyra veckor.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.