Drömbilarna klara för Elmia

En prioriterar lacken, en tycker att det är insidan som räknas medan den tredje tycker just att motorer är dötrista. Men bilintresset är gemensamt och till helgen är det årets största höjdpunkt. Bilmässan på Elmia.
Kalmar • Publicerad 31 mars 2010
Två dagar kvar innan avresa till Jönköping och fortfarande saknar Eliza Perssons Nissan ratt, framhjul och instrumentbräda.
? Det är lugnt. Vi jobbar dygnet runt.
Två dagar kvar innan avresa till Jönköping och fortfarande saknar Eliza Perssons Nissan ratt, framhjul och instrumentbräda. ? Det är lugnt. Vi jobbar dygnet runt.Foto: Mats Holmertz
?Det är insidan som räknas?, menar Jonas Olsson. Opel Rekord är bara skalet. Inuti har han satt dit en Saab Aero motor på 446 hästar. Foto: Paul Madej
?Det är insidan som räknas?, menar Jonas Olsson. Opel Rekord är bara skalet. Inuti har han satt dit en Saab Aero motor på 446 hästar. Foto: Paul MadejFoto: Mats Holmertz
Eliza Persson med sina drömmars bil. Lacken skiftar efter ljuset, bara breddningen av bilen gick på över 150 000 kronor. Foto: Paul Madej
Eliza Persson med sina drömmars bil. Lacken skiftar efter ljuset, bara breddningen av bilen gick på över 150 000 kronor. Foto: Paul MadejFoto: Mats Holmertz
Feta fälgar, en dörr som öppnas uppåt och ett baksäte fyllt med ljud. Christoffer Sjögrens BMW sticker ut.
Feta fälgar, en dörr som öppnas uppåt och ett baksäte fyllt med ljud. Christoffer Sjögrens BMW sticker ut.Foto: Mats Holmertz

Nostalgiker har inte mycket att hämta, inte heller de som är noga med originaldelar. För det är inte mycket mer än grillen som bevisar att Christoffer Sjögrens bil är en BMW.

– Det har tagit mig 2,5 år. Nu börjar jag bli nöjd, säger han.

Bildörrarna öppnar sig snett uppåt som på en Lamborghini, dörrhandtagen är bortrationaliserade och stereon skrämmer de flesta.

Men varför?

– Jag gillar att göra om bilarna helt enkelt så de ser annorlunda ut. Jag köpte en likadan BMW 325, som jag skulle ha som vinterbil. Men nu har jag börjat med den också. De är bara motorerna jag låter bli.

I ett garage i Tvärskog lyfter Jonas Olsson på huven till en oansenlig, för att inte säga ful, Opel Rekord från 1986. Om Christoffer Sjögren bara tänker på utsidan, är det tvärtom här.

– Jag ville ha en bil som ser vanlig ut, men som inte är det på insidan, säger Jonas Olsson.

Det lyckades han med. Eller vad sägs om 446 ivriga hästkrafter som ger en toppfart på 264 kilometer i timmen.

Hur vet du det förresten?

– Det vet jag.

Röd, rostbrun eller svart. Ja, det beror lite på var man står och var man tittar. Eliza Persson har bara två dagar på sig att få dit ratt, instrumentbräda och hjul innan hon åker till Elmia. Men lacken är klar.

– Den enda i sitt slag i Sverige. Just en Nissan 300 ZX har jag haft som drömbil så länge jag kan minnas, säger hon.

Nu är alla tre också på väg till sina drömmars mål. Bilmässan i Jönköping. Flera tusen har sökt om att få ställa ut, bara 500 klarade uttagningen. Och från Kalmar kommer tre olika personer med tre helt olika sätt att älska sin bil.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.