Dråpdömda inför rätta på nytt

De två unga män som fälldes för inblandning i knivdråpet på Öland midsommarhelgen 2009 riskerar påbackningar på sina straff.
Kalmar • Publicerad 9 oktober 2010

På fredagen inleddes en omfattande rättegång i Kalmar tingsrätt mot sju personer som står åtalade för att i olika konstellationer ligga bakom ett stort antal brott de senaste två åren.

Anklagelserna gäller allt från rattfylleri, olovliga körningar, narkotikabrott och dopningsbrott till misshandel, försök till olaga frihetsberövande till rånförsök.

Flertalet av de åtalade är sedan tidigare väl kända av polisen.

Det gäller inte minst den 25-åring som i mars i år dömdes till sju års fängelse för dråp på en Linköpingsbo i Köpingsvik och hans jämnårige kamrat som fick fyra år för medhjälp till brottet. Båda är nu misstänkta för fler brott.

Anklagelserna mot 25-åringen gäller den här gången att han tillsammans med en kamrat i juli 2008 ska ha överfallit och misshandlat en man på Larmtorget i Kalmar. Utan någon uppenbar anledning gav de sig på mannen och slog honom upprepade gånger mot huvudet.

För kamraten, som vid dråpet i Köpingsvik försåg gärningsmannen med kniv, omfattar åtalet bland annat grov misshandel på Larmtorget den 7 augusti förra året. Ett brott som han ska ha förövat mellan den tragiska händelsen på Öland och tidpunkten för att han greps av polis.

Vid båda dessa misshandelsfall deltog också den 23-åring från Kalmar som i juli i år är misstänkt för att med en kumpan ha överfallit och beväpnade med en skarpladdad pistol försökt råna en butiksägare i centrala Borgholm.

De båda männen som anklagas för rånförsöket på Öland är dessutom misstänkta för att i somras ha försökt tvinga in en man i sin bil och föra bort honom. I samband med detta ska ett vapen ha varit synligt. Brottet avbröts när gärningsmännen upptäckte att det fanns vittnen till händelsen,

Den nu påbörjade rättegången kommer att fortsätta ytterligare fyra förhandlingsdagar.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.