Dramatiken uteblev när Ölandsbron stängdes av

Inte en kotte så långt ögat nådde. Ölandsbron tömdes på folk och bilar. Ödsligt värre var det efter klockan åtta på fredagskvällen.
Kalmar • Publicerad 25 januari 2003
Avspärrat. Klockan 20.00 åkte avspärrningen ut på Ölandsbron. Håkan Thuresson och Anders Sturesson från Vägverket produktion såg till att få allt på plats.
Foto: Lars Johansson
Avspärrat. Klockan 20.00 åkte avspärrningen ut på Ölandsbron. Håkan Thuresson och Anders Sturesson från Vägverket produktion såg till att få allt på plats. Foto: Lars JohanssonFoto: 

I går kväll byggdes bro över Ölandsbron vid skarv nummer 32, strax nedanför högbrodelen mot Ölandshållet. Det måste ske eftersom övergångskonstruktionen vittrar sönder och samman.

Första brostängningen skedde inledningsvis smärtfritt. På pricken klockan åtta spärrades vägen av för alla privatbilister. Nu skulle det byggas bro, ett tillfälligt brobygge av en så kallad quick bridge, en snabb bro. Är väl den på plats är Ölandsbron framkomlig igen.

Jobb hela natten

Vägavspärrningen sköttes av Anders Sturesson och Håkan Thuresson från Vägverket produktion tillsammans med två vakter från Securitas. De hade jobb framför sig hela natten.

Vakterna Patrik Svenras och Kalle Ljungqvist såg till att inga obehöriga tog sig över bron. De hade inte överdrivet mycket att göra den första timmen. Ingen privatbilist hade missat att bron stängdes för första gången.

Vid 20.25 dök de första billjusen upp. Bilen kom från Kalmarhållet och visade sig vara en ambulans med Anna-Greta Axelsson vid ratten. Vid hennes sida fanns Sibylla Axelsson. De hade varit vid sjukhuset med en brådskande transport och var nu på väg hem till Löttorp igen.

Bussturer hela natten

Strax före halv nio samlades bussarna i parkeringsfickan vid Ölandsbrons början för den första karavanen över mot Öland. Under hela natten och ända fram på morgonkvisten gick det tolv turer. Sex åt vardera håll med minibussar, någonstans mellan tre-sex åt gången beroende på hur mycket folk som behövde ta sig över.

Stukade handen

Två personer satt ensamma i bussen med avgång från brofästet. Fler bussåkare väntades från terminalen i Kalmar. Linda Johansson och hennes mamma Ragni Johansson från Mellby i Segerstad socken var på väg hem efter ett besök på akuten och röntgen. Linda stukade sin hand rejält i ett fall i en trappa i skolan på eftermiddagen. Inget brutet tack och lov.

- Jag parkerade min bil på Ölandssidan vid Träffpunkten för säkerhets skull. Men vi hade kunnat köra bil eftersom vi var klara på sjukhuset redan vid sextiden.

Det gick jättefort på lasarettet, men man vet ju aldrig, konstaterade mamma Ragni i efterhand.

I kväll, lördag, är det samma visa igen. Den här gången är det skarv nummer 24 nedanför högbrodelen mot Kalmarsidan som ska få en bro över Ölandsbron.

Lotte Lundgren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.