Dragkamp om utsikten

Kommunen vill inte släppa stans finaste kontor till en företagare. Nu ligger Destination Kalmars kontor i vägen för en tandläkarexpansion.
Kalmar • Publicerad 4 oktober 2010
Destination Kalmars Åke Andersson har ett kontor vid Gästhamnen som har Kalmars bästa utsikt. Foto: Mats Holmertz 
Destination Kalmars Åke Andersson har ett kontor vid Gästhamnen som har Kalmars bästa utsikt. Foto: Mats Holmertz Foto: Anders Blank
Lars Elmborg.
Lars Elmborg.Foto: Anders Blank
Foto: 

Elmborgs tandvård har växtvärk. Deras åtta behandlingsrum är fullbokade och företaget vill expandera. På samma våningsplan har Destination Kalmar sitt kontor och deras yta motsvarar ungefär Elmborgs behov.

Nu har tandläkaren frågat om inte han kan ta över Destination Kalmars lokaler.

– Det har blivit blankt nej. Kalmar kommun skryter om att de är så företagsvänliga men de vill tydligen ha ett fint kontor till en kommunal vd snarare än att skapa arbetstillfällen, säger Lars Elmborg.

Det är Akademiska hus och inte kommunen som äger fastigheten där bland annat Elmborgs, Destination Kalmar och turistbyrån finns inhyrda. Detta är ytterligare ett argument för att det kommunala bolaget skulle flytta på sig menar Lars Elmborg.

– Jag är från Högsby och där är det en helt annan skjuts på kommunen och deras strävan att gynna arbetstillfällen. Vi flyttade på ett helt bibliotek för att Migrationsverket skulle kunna etablera sig i Högsby.

Han har vid två tillfällen varit i kontakt med kommunen i ärendet. Men menar att han fått kalla handen.

– Vi har en integrerad och fungerande verksamhet. Men egentligen är det är inte vår fråga. Det handlar i?stället om fastighetsägaren, vill de bli av med oss då får Akademiska hus hitta en lösning, säger Johan Persson (S).

Kan ni hitta lokaler någon annanstans? – Det är väl lite svårt för gästhamnsservicen att vara någon annanstans än i gästhamnen.

Lars Elmborg menar att han bara är ute efter kontorsdelen, gästhamnsservicen och turistbyrån kan mycket väl vara kvar.

– Johan Persson håller bara på att snacka bort det hela, han har inga hållbara argument.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.