Dopinggömma hittades på gym – man åtalas

Kalmar kommun Artikeln publicerades
Gömt i en lucka ovanför toaletterna på träningsanläggningen hittades två plastbackar med dopingpreparat.
Foto: Polisen
Gömt i en lucka ovanför toaletterna på träningsanläggningen hittades två plastbackar med dopingpreparat.

En man som jobbar på ett gym åtalas för dopingbrott.

Polisen har hittat över 14 700 enheter dopingmedel gömda på den aktuella träningsanläggningen och hemma hos mannen.

Det var i april tidigare i år som polisen ihop med tullen, länsstyrelsen och Skatteverket gjorde en tobakskontroll på en träningsanläggning i Kalmar kommun. Vid kontrollen hittades fyra cigarettpaket som var till salu – men anläggningen saknade tillstånd. Då beslutade man sig för att genomföra en husrannsakan i hela fastigheten.

Gömt i en lucka ovanför toaletterna hittade polisen två plastlådor som innehöll en hel del dopingpreparat som till exempel testosteron och den anabola steroiden nandrolon, samt 161 kanyler och 20 injektionspumpar.

Det genomfördes ytterligare en husrannsakan i en misstänkt mans bostad. Mannen jobbar på den aktuella träningsanläggningen. I hans hem påträffades det ytterligare dopningsmedel i såväl en frys som i ett köksskåp. I en byrå hittade polisen ett kuvert med över 30 000 kronor i kontanter och tabletter som även det visade sig vara dopingpreparat.

Det senaste fyndet gjorde att man inte bara misstänkte mannen för innehav och bruk av dopingmedel utan även försäljning.

Totalt hittade polisen runt 600 tabletter, 145 ampuller och fem flaskor med gel – allt är dopingklassade preparat. Det beräknas till över 14 700 enheter dopingmedel. Gränsen för grovt dopingbrott går vid 50 000 enheter.

Mannen har i förhör förnekat att han skulle ha sålt dopingklassade preparat. Han säger att allt är för eget bruk och erkänner både innehav och bruk. Polisen har heller inte hittat några bevis för att mannen ska ha sysslat med försäljning.

En annan anställd på träningsanläggningen har sagt att dopingpreparaten tillhör den misstänkte mannen.

Straffvärdet för dopingbrott av normalgraden är högst två års fängelse.

Den misstänkte mannen har vid två tidigare tillfällen, 2012 och 2016, fått böter för innehav och bruk av dopingmedel.

LÄS MER: