Domkyrkan ska renoveras för 27 miljoner

Extra pengar fördelas ut till de fem församlingarna i Kalmar kyrkliga samfällighet för att höja kvaliteten i verksamheten under 2004.
Kalmar • Publicerad 6 november 2003

Samfälligheten förbereder sig på en kostsam investering. Nytt koppartak, ny utvändig fasad, och delvis invändig renovering av Domkyrkan. I flerårsbudgeten 2005 beräknas den till allt som allt 27 miljoner kronor. Då ingår även tio miljoner kronor för att restaurera huvudorgeln.

Vice ordförande Lennart Johansson, (s), Kalmar kyrkliga samfällighet, sammanfattar en budget för 2004 som innehåller både satsningar på verksam-heten och vissa investeringar om två miljoner. Budgeten 2004 går med plus.

Kyrkofullmäktige

På tisdagskvällen hölls kyrkofullmäktige, och kyrkonämndens förslag gick igenom ograverat. Till en del måste önskemålen från församlingarna reduceras med tanke på den förestående Domkyrkorenoveringen.

- Den blir ett svårt arbete med tanke på att så mycket är skyddat av antikvariska skäl och inte kan röras, säger han.

Ekonomiska bidrag

Samfälligheten får ekonomiska bidrag med 140 000 kronor

i strukturbidrag från Växjö stift, stiftsersättning för verksamheten på Högskolan och i Sjukhuskyrkan med 411 000 respektive 544 000 kronor, kyrkobyggnadsbidrag för underhåll av domkyrkan med nära 2,2 miljoner kronor samt kyrkoantikvarisk ersättning i statligt bidrag. Det gäller en vård- och underhållsplan för Domkyrkan och Norra kyrkogården med 120 000 respektive 141 000 kronor.

De profilerade satsningarna ute i församlingarna gäller nya psalmböcker, till arkitekt och konsultverksamhet, inrättande av en projekttjänst som förvaltningsekonom, en riktad lönesatsning för diakoner, pengar till arkivverksamheten, en ökning av fortbildning för varje anställd, ökat stöd till Kalmar stadsmission och en ökning av församlingarnas verksamhetsanslag.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.