Dom mot sjuksköterska prövas av Högsta domstolen

En sjuksköterska i Kalmar som fällts för att genom felmedicinering vållat ett spädbarns död får sitt fall prövat av Högsta domstolen (HD) på torsdagen. Enligt hovrätten kan bristande rutiner vid sjukhuset inte frånta henne ansvaret.
Kalmar • Publicerad 15 mars 2006

Målet anses ha principiellt intresse och därför prövas det nu av HD. Vårdförbundet har hela tiden stött sjuksköterskan. Enligt förbundet borde det inte ha väckts allmänt åtal eftersom det saknades uppsåt att skada.

Därmed borde ärendet vara ett fall för Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), anser förbundet. Även sjuksköterskans arbetsgivare, Kalmar läns landsting, ansåg att det var fel att göra ett brottmål av händelsen eftersom sjukvården är ett lagarbete.

Hovrätten och tingsrätten var ense om att det var ett misstag när sköterskan tog en flaska med en koncentration av 200 milligram kramplösande medel i stället för den med 20 milligram vid behandlingen av barnet i maj 2002.

Kalmar tingsrätt dömde sköterskan till villkorlig dom för vållande till annans död. Göta hovrätt skärpte domen och lade på 50 dagsböter.

Samtidigt påpekade hovrätten flera brister i rutinerna vid sjukhuset, bland annat olika metoder vid olika kliniker för beredning av medicinlösningar.

Men rätten ansåg ändå att sköterskan handlat oaktsamt och klandervärt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.