Digital mottagning ska hjälpa unga som mår psykiskt dåligt
Långa väntetider, både till undersökning och behandling. Det är den verklighet som vården för psykisk ohälsa, och framför allt alla i behov av hjälp, har brottats med under många år.
Men steg för steg har Region Kalmar län satsat på att öka tillgängligheten. I dag kan man vända sig till sin hälsocentral, eller om man är yngre än 18 år, Barn- och ungdomshälsan.
Genom den digitala mottagning öppnas nu ytterligare en väg in i vården.
”Min erfarenhet är att det kan dröja innan man söker vård, för att det kan kännas otryggt att träffa en fysisk person i ett rum. Att kunna möta upp tidigt och erbjuda en god tillgänglighet känns väldigt tillfredställande för mig som behandlare och att det fungerar väldigt bra över video.”Maria Karlsson, samtalsbehandlare i den digitala mottagningen
– Det här ett projekt som vi öppnar upp nu, det ska i ett första steg pågå till juni 2024. Vår målgrupp är unga vuxna, 18-25 år, de är redan vana vid att hantera olika ärenden digitalt. Vår förhoppning är att vara snabba och kunna erbjuda videosamtal inom ett par dagar, säger Emma Allgren, projektledare för Digital psykisk hälsa Kalmar län.
Och det är just lättillgängligheten och snabbheten med att erbjuda hjälp och stöd som de som ska arbeta med den digitala mottagningen lyfter fram.
– Vi kommer, till en början, att vara bemannade med fem personer, psykologer, samtalsbehandlare och kurator. Vi kommer framförallt att arbeta med videosamtal men vi har ju också möjligheten att, när vi anser att det behövs, remittera vidare till exempelvis patientens hälsocentral, säger Matilda Holmström, verksamhetsutvecklare och leg psykolog.
För att komma i kontakt med den digital mottagningen för unga vuxna finns länkar både på Region Kalmar läns hemsida och via 1177.se. Nu planerar också gruppen som arbetar med mottagningen att marknadsföra sig så att verksamheten blir känd i målgruppen.
– Vårt mål är att fånga upp unga vuxna som känner att de mår dåligt så snabbt som det bara går. Vi vill arbeta preventivt så mycket vi kan. Min erfarenhet är att det kan dröja innan man söker vård, för att det kan kännas otryggt att träffa en fysisk person i ett rum. Att kunna möta upp tidigt och erbjuda en god tillgänglighet och att det fungerar väldigt bra över video känns väldigt tillfredsställande för mig som behandlare, fortsätter Maria Karlsson, samtalsbehandlare i den digitala mottagningen.
”Vi hoppas att kunna hjälpa unga vuxna i den digitala mottagningen med många av de problem som de står inför, ibland behövs det en vuxen att tala med för att få perspektiv på den stress som skola, arbete, relationer och sociala medier kan skapa.”Matilda Holmström, verksamhetsutvecklare och leg psykolog.
Vad är det för ohälsa de som arbetar på mottagningen räknar med att få hantera?
– Det är en annan verklighet för de som är unga idag. Det är stress för utbildningsresultat, för jobb och relationer. Dessutom saknar många unga vuxna ett tydligt nätverk av vänner att få stöd och hjälp av. Sedan har vi något som ökar i dag, främst bland äldre men även bland unga. Många upplever en ensamhet som är svår att hantera, säger Matilda Holmström.
Det finns ytterligare ett skäl till psykisk ohälsa som alla som arbetar med detta nämner, de sociala medierna som i princip alla unga vuxna använder är alltför ofta en plats för mobbning och utvärderande.
– Vi hoppas att kunna hjälpa unga vuxna i den digitala mottagningen med många av de problem som de står inför, ibland behövs det en vuxen att tala med för att få perspektiv på den stress som skola, arbete, relationer och sociala medier kan skapa, säger Matilda Holmström.
När den digitala mottagning för unga vuxna nu ”slår upp sina dörrar” på nätet hoppas Emma Allgren att man ska vara med och skapa något som snabbare kan hjälpa unga vuxna med psykisk ohälsa. Ett annat viktigt mål är det preventiva arbetet. Att förebygga att unga människor drabbas av psykisk ohälsa.
– Vi finns beredda, så vänta inte med att kontakta oss, ju snabbare vi kan vara med att stötta och hjälpa desto större möjligheter att förhindra psykisk ohälsa, avslutar Emma Allgren.