"Det luktade verkligen bajs"

Kalmar Artikeln publicerades
Väggarna var slitna och golvet smutsigt, men det värsta när Lina Almius Cederstav klev in i sin nya lägenhet var stanken. Det fanns bajs på badrumsväggen och larver i ett köksskåp.
Foto:Paul Madej
Väggarna var slitna och golvet smutsigt, men det värsta när Lina Almius Cederstav klev in i sin nya lägenhet var stanken. Det fanns bajs på badrumsväggen och larver i ett köksskåp.

Kalmarhem har slutat besiktiga flyttstädning av lägenheter. För Lina Almius Cederstav innebar det att hon kom till en lägenhet med bajs på badrumsväggarna och larver i ett köksskåp.

Lina Almius Cederstav var helt ny som student, kom från Göteborg till Kalmar och fick en lägenhet på Fabriksgatan genom Kalmarhems bostadsgaranti.

– När jag såg läget blev jag jätteglad. Jag hade en kompis med mig och när vi kom upp till lägenheten kände vi lukten direkt, berättar hon.

Lägenheten var allmänt smutsig, med sand på golvet, hål i väggarna och så den där lukten.

  – Lukten var värst. Det luktade verkligen bajs, säger Lina Almius Cederstav.

  Det visade sig att det var just bajs som låg bakom lukten. Någon hade låtit bli att spola efter sig på toaletten, det var bajs på toalettsitsen och på badrumsväggen.

  – Jag fick känslan av att det var någon som jävlades, det var så illa, säger Lina Almius Cederstav.

  Smuts och bajs var inte allt. När den nyinflyttade studenten öppnade skåpet under köksvasken luktade det öl. När hon hittade de gamla ölburkarna bakom en avskiljande kant i skåpet kryllade de av larver. Hon kontaktade Kalmarhem och klagade på den obefintliga städningen. Då fick hon två alternativ: antingen städa själv och få första hyran halverad, eller så skulle bolaget skicka en städfirma och låta den förra hyresgästen betala räkningen.

  – Jag hade en gipsad arm, så att städa själv kändes inte som ett alternativ. Men jag vet inte om jag hade velat städa det själv ändå faktiskt.

  Hyran ligger på 3700 kronor i månaden, så ersättningen hade legat på 1850 kronor. Trots att Kalmarhem skickade en städfirma för att hantera smutset, fick Lina Almius Cederstav hantera larverna själv.

  – Anticimex har bilder på skadedjur, så med hjälp av dem kunde jag identifiera larverna själv.

  Anticimex konstaterade att larverna skulle försvinna och inte komma tillbaka eller fortsätta föröka sig om hyresgästen själv dammsög upp dem.

  – Så det fick jag göra med min gipsade arm. Det var ju inbillning, men det kändes verkligen som om det kröp innanför gipset efteråt, berättar hon.

  Hon har hört flera studenter som har varit med om att lägenheterna har varit äckliga när de har flyttat in. På studentkåren Linnéstudenterna har man också hört talas om bristande städning.

  – Vi har inte hört så många klagomål, men det förekommer. Jag har själv flyttat nyligen och var inte alls beredd på att lägenheten vi kom till kanske inte skulle vara städad. Många knyter säkert näven i fickan och städar själva, säger Victor Lagercrantz, ordförande.

  Han berättar att han nu vet att det är upp till honom som hyresgäst att höra av sig om städningen brister när han kommer till en ny bostad.

  – Jag hade själv ingen aning om att det var upp till mig som hyresgäst att kontakta Kalmarhem, så de borde ju kunna ha bättre upplysning om hur det ligger till, säger Victor Lagercrantz.