Det blev rena rama natta

Strömavbrott på en av tre elledningar in till Kalmar tätort. Det var orsaken till den strömlösa halvtimme som drabbade Kalmarborna på måndagseftermiddagen.
Kalmar • Publicerad 8 januari 2002
Endast ljuset från bilarna lyste upp Kvarnholmen på måndagseftermiddagen. foto: mats holmertz
Endast ljuset från bilarna lyste upp Kvarnholmen på måndagseftermiddagen. foto: mats holmertzFoto: 

Bakom strömavbrottet låg en kortslutning i en luftledning. Felet upptäcktes efter att den åtta kilometer långa linjen mellan Stävlö och Norrliden kontrollerats. Däremellan är det luftledning, därefter markkabel.

8 000 kunder drabbades

- En entreprenadmaskin, en lastare av något slag, kom för nära luftledningen vid lossning av massor. Det blev kortslutning, men ingen skadades, säger Jan Magnusson, elnätschef på Graninge Kalmar Energi.

- Vi räknar med att 8 000 kunder bosatta mellan Ölandsleden i norr och slottet i söder drabbades.

Vid tjugo över tre blev det alldeles tyst och mörkt på många arbetsplatser och i många hem i Kalmar. En knapp halvtimme tog det innan strömmen återvände.

- Vi fick strömavbrott på en av tre matningar in till Kalmar tätort och lyckades hitta en reservväg. Vi har en reserv på 100 procent och körde på de två andra matningarna i stället, säger Jan Magnusson.

Är det ingen risk att de ledningarna blir överbelastade?

- Nej, de är dimensionerade för sådana här situationer. Vi kan köra på enbart en ledning om det skulle behövas. Dessutom var det inte så kallt i går, vilket innebär att det inte blev någon jättebelastning.

Avbrott fem minuter per år

Innan det exakta felet hittades koncentrerade sig Graninge Kalmar Energi på att koppla om och leda om, och på så vis behövde Kalmarborna inte vara utan ström längre än 29 minuter.

Jan Magnusson har jobbat med el i 17 år och har bara upplevt ett fel av samma typ och storlek två gånger tidigare.

- I Kalmar ligger vi bra till i statistiken. Kalmarbon har strömavbrott i genomsnitt fem minuter per år. Rikssnittet ligger på 20 minuter. Dessutom åtgärdas 95 procent av alla avbrott inom en timme.

Civilförsvarsförbundet i Kalmar, som har som uppgift att bistå kommunen vid nödsituationer, märkte emellertid aldrig av strömavbrottet.

- Har det varit strömavbrott? Det visste jag inte. Jag bor i Lindsdal, säger vice distriktsordföranden Monica Bergendorff.

Ombyggnadsfas

Förklaringen till detta är att förbundet just nu befinner sig i en ombyggnadsfas där man går från att vara en militärt inriktad organisation till att koncentrera sig på civila nödsituationer.

- Vi kommer att bli färdiga med den nya organisationen under våren. Men det är klart, hade det varit snöstorm och 20 minusgrader så hade vi kunnat åka ut och hjälpa människor redan i dag, säger Monica Bergendorff.

Elavbrottet drabbade också ett tusental telefonabonnenter som var utan telefon fram till klockan 17 på eftermiddagen. Enligt Telia ska reservkraft kopplas in om den vanliga strömförsörjningen inte fungerar. Men av okänd anledning slogs även reservkraften ut.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.