"Det är många som har ringt och velat prata med mig"

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Paul Madej

Azamjon Shokirgvs insats på nyårsafton då han räddade "Wilma" från att bli våldtagen har fått stor uppståndelse i media. Men huvudpersonen själv tar det med ro.

Barometerns artikel om Azamjon Shokirgv, som ryckte in och hjälpte "Wilma" från att bli våldtagen på nyårsafton, fick stort genomslag i Sverige sedan den plockades upp av riksmedia.

– Det är många som har ringt och velat prata med mig, säger Azamjon Shokirgv, när Barometern når honom på lördagen.

Han ska precis äta pizza tillsammans med sina närmaste vänner och kusiner – som berömmer hans agerande på nyårsaftonen.

  – De kallar mig hjälte och sådant och säger: "Vad bra att du hjälpt henne, att du vågade". Men varför ska man inte våga om det är någon som behöver hjälp? säger Azamjon.

  På Barometerns Facebook-sida strömmar kommentarerna in till artikeln och Azamjon Shokirgv har själv varit inne och läst en del – och är glad för allt beröm.

  – Det känns bra. Det är många som kallar mig hjälte, men jag är bara jätteglad att jag har hjälpt tjejen. Hennes föräldrar och hennes kompisar har skickat sms och tackat för att jag hjälpt henne, säger han.

  Det var på nyårsafton som han på Södra Långgatan såg hur "Wilma" blev omringad av ett gäng killar som drog i henne. Han bad då killarna att sluta, samtidigt som tonläget blev allt hotfullare. Till slut bad han "Wilma" sätta sig i hans bil. När två av killarna försökte följa med i bilen puttade han bort dem och körde hem "Wilma".

  – Om någon annan var i samma sits så hoppas jag att de också skulle hjälpa till. Vi är medmänniskor och vi måste hjälpa varandra, säger han.

  Som vi tidigare har berättat kom Azamjon Shokirgv från Uzbekistan för fem år sedan. Flera gånger under intervjun utrycker han hur tacksam han är över att vara i Sverige, och hur glad han är över att ha fått både utbildning och jobb på Bilkompaniet, där han nu kommer att jobba på som vanligt framöver.

  – Jag trivs mycket bra. Chefen och kollegorna hjälper alltid till när jag behöver hjälp och jag försöker jobba på bra så de är nöjda. Jag har praktiserat på många verkstäder, men här trivs jag jättebra. De gav mig en chans att utbilda mig och lära mig mer. Nu är det bara att kämpa på, säger han.

  "Wilma" heter egentligen något annat.

  ”Man måste respektera unga tjejer.” Det säger Azamjon Shokirgv, som var den som hjälpte ”Wilma” från det tafsande killgänget.

  Posted by Barometern on Friday, January 8, 2016

  LÄS OCKSÅ:

  TV: Han räddade en tjej från våldtäkt på nyårsafton