Annons

”Det är dags att rikta ljus mot en av regionens största ödesfrågor”

I dag drar Barometern-OT igång den helt nya journalistiksatsningen Östersjön på djupet. Reportrarna Sofia Hedman och Frida Lindström kommer under stora delar av 2021 att bevaka en av vår regions stora ödesfrågor.
Kalmar län • Publicerad 14 mars 2021 • Uppdaterad 17 mars 2021
Barometern-OT:s reportrar Sofia Hedman och Frida Lindström berättar om sin relation till Östersjön i en dubbelkrönika.
Barometern-OT:s reportrar Sofia Hedman och Frida Lindström berättar om sin relation till Östersjön i en dubbelkrönika.Foto: Mats Holmertz
Östersjön har betytt mycket segling tillsammans med familjen för Sofia Hedman, här på en bild från barndomsåren på båten i Kalmarsund. Foto: Privat och Mats Holmertz
Östersjön har betytt mycket segling tillsammans med familjen för Sofia Hedman, här på en bild från barndomsåren på båten i Kalmarsund. Foto: Privat och Mats Holmertz

Sofia Hedman:

”Vi seglar i vår egen tidsbubbla. Det är en sorts frihet som är svår att beskriva. Som att vara ensam i världen.”

Vi har legat i naturhamn, ätit lite och nu när vi seglar igen hänger vi barn över relingen med händerna i vattnet. Pappa tar den tomma ölburken, gör hål i botten med ölöppnarens spets, sänker ned burken under ytan och den försvinner.

Det är inget konstigt med det. Det finns till och med en upplysningsfilm om hur man förpackar sina sopor för att sänka dem till botten. Det som göms under ytan behövde vi inte bekymra oss om.

YOUTUBE: Sjövett – från 1964:

Här saknas innehåll

Annons

Svenska staten var inte ensam om den inställningen. Kemiska stridsmedel från andra världskriget ligger dumpat utanför Bornholm och gud vet vad mer det finns på botten. Förutom alla vrak och drunknade sjöfarare som hamnat där under årens lopp.

En annan scen: vi ligger med båten i Byxelkroks hamn. De små fiskebåtarna kommer in. Nu står fiskegubbarna där i sina blodstänkta fiskarbyxor och rensar torsk. Swish, swosh med kniven, och så åker torskhuvud och ryggrad ned i en plastlåda. Filéerna ligger blanka och vita i en annan låda och fiskaren är redan igång med nästa torsk.

En kombination av scener: öppet hav, stiltje eller kuling, inget land syns, bara horisont. Vi seglar i vår egen tidsbubbla. Det är en sorts frihet som är svår att beskriva. Som att vara ensam i världen.

Östersjön. Ett grunt innanhav. En liten balja, vattnet är inte ens salt. Men det är också det som gör Östersjön så speciellt.

Efter att nästan ha drunknat som sexåring föredrog Frida Lindström att bada i mer kontrollerade miljöer. Foto: Privat och Mats Holmertz.
Efter att nästan ha drunknat som sexåring föredrog Frida Lindström att bada i mer kontrollerade miljöer. Foto: Privat och Mats Holmertz.

Frida Lindström:

”Jag fäktar med armarna och ser hur utandningsluften blir till bubblor runt mitt huvud.”

Jag är sex år gammal och befinner mig på Tallhagens badplats i Kalmar. Mitt jämnåriga kusinbarn och jag roar oss med att fånga småfisk. Med hink och spade i högsta hugg hoppar vi energiskt upp och ner från bryggans första avsats. Längre ut än så får vi inte gå, för ingen av oss kan simma.

När jag åter tar ett vant kliv ut i luften märker jag snabbt att något är fel. Det finns ingen botten som tar emot mig. Allt blir tyst. Jag fäktar med armarna och ser hur utandningsluften blir till bubblor runt mitt huvud. Min fiskekompanjons ansikte stirrar oförstående ner på mig. En tanke far genom huvudet: Är det så här det känns att drunkna?

Jag räddades av min kusin den där gången, men min relation till havet har alltid varit komplicerad. Rädslan gjorde att jag inte lärde mig simma förrän i nioårsåldern, och med undantag från en gång sommaren 2018 har jag inte doppat huvudet på över tio år. Som tonåring gick det ofta en hel badsäsong utan att jag gjorde mer än att svalka fötterna.

Men havet är också en del av min identitet. Jag har vuxit upp med en ständig närhet till Östersjön, och blickat ut över Kalmarsund så många gånger att det är omöjligt att föra protokoll. I min barndom dumpade vi inte sopor i havet. Redan i skolan fick vi lära oss att vara rädda om naturen – men vi visste inte hur illa det faktiskt kunde gå. När jag nu blivit vuxen är det med stor sorg jag ser hur vi misshandlat Östersjön i flera decennier. Men där finns också ett hopp och en glädje över allt vi faktiskt har möjlighet att göra.

Här saknas innehåll

Gemensamt:

”I första delen skrapar vi på ytan – sedan går vi på djupet.”

Vi tillhör två generationer, en född 1965, en född 1992. Vi har upplevt Östersjön på olika vis. Nu jobbar vi tillsammans för att berätta om det här unika innanhavet.

Östersjön har givit mycket, och fått ta emot mycket. Årtionden då många länder knappt hade reningsverk, då torsken fiskades ut, oljeutsläpp var vanliga och då surt nedfall regnade ned från kontinenten utan att någon verkade bry sig ett smack.

Annons

Nu startar vi en artikelserie där vi kommer att berätta om människorna som jobbar för att förbättra miljön i Östersjön. Vi vill belysa problemen, men också berätta om det som blivit bättre.

I första delen skrapar vi på ytan – sedan går vi på djupet. Och vi vill ha dig med på resan. Tillsammans vill vi lära känna det hav som betyder så mycket för den här regionen – både ekologiskt, ekonomiskt, estetiskt och känslomässigt.

Hur ser din relation till Östersjön ut? Vad tycker du är det bästa med vårt innanhav? Hör gärna av dig med tankar, idéer, synpunkter och berättelser. Det kan du göra genom att mejla oss på ostersjon@barometern.se. Tillsammans riktar vi ljus mot en av regionens största ödesfrågor. Det är dags nu.

ÖSTERSJÖN PÅ DJUPET: Läs första delen i serien:

TV: Det tänker jag på när jag hör Östersjön – så berättar länsborna:

Här saknas innehåll

BAKGRUND: Lär dig mer om Östersjön:

MISSA INTE: Här är din digitala hamn om Östersjön:

TÄVLA MED OSS:

Frida LindströmSkicka e-post
Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons