"Det är bara att vänta på regnet"

Kalmar • Publicerad 20 juli 2005

Dammägaren har ansvaret, men just nu kan han inget göra.

- Det är kört. Nu är det bara att vänta på regnet, säger Roland Enefalk vid länsstyrelsen i Kalmar.

Enligt uppgifter från grannar i området runt Källstorspdammen är det ägaren själv som har tömt dämmet. På grund av torkan har det sedan inte runnit till tillräckligt med vatten. Enligt Roland Enefalk, avdelningsdirektör på Miljöresurs vid länsstyrelsen i Kalmar, kan ägaren inte göra något åt situationen för tillfället.

- Det är mycket olämpligt att stänga dammluckorna nu, för då blir det inget vatten i ån nedanför dammen. Men så småningom kommer det mer regn och då stiger nivån igen. Prognosen från SMHI säger att det kommer att komma skurar inom det här området.

För att underlätta den svåra torkan i Källstorpsdammen har länsstyrelsen bett Nybro kommun att släppa vatten från en damm i Orrefors.

- Vi utgår ifrån att de har gjort det. Det finns inte mycket att ta därifrån heller men det blir en liten förbättring i alla fall, säger Roland Enefalk.

Vad ska ni göra för att förhindra att det här händer igen?

- Vi ska ha ett samtal med dammägaren och se vad man kan göra åt problemet.

Pernilla Söderkvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.