Destination Kalmar stäms

Thomas Wickell stämmer Destination Kalmar på ett par hundra tusen kronor. Förre vd:n för Kalmarsalen anser att Destination Kalmars vd Patrick Holmberg provocerat honom att säga upp sig.
Kalmar • Publicerad 7 februari 2006

I stämningsansökan som kom in till Kalmar tingsrätt för ett par dagar sedan gör Thomas Wickell, via sitt ombud advokat Björn Bergman, gällande att Destination Kalmar gjort sig skyldigt till grovt brott mot lagen om anställningsskydd. För detta kräver Wickell 100 000 kronor i skadestånd.

Dessutom begär han att företaget betalar ut hans lön från den 7 oktober 2005 och framåt - 36 100 kronor i månaden.

Inget förtroende Bakgrunden till stämningen är, enligt advokatsinlagan, ett möte mellan Thomas Wickell, Destination Kalmars vd Patrick Holmberg och Kalmar kommuns personalchef Jan Bengtsson som hölls just 7 oktober 2005.

På mötet fick Thomas Wickell veta att han inte längre hade arbetsgivarens förtroende och att han fick välja på att säga upp sig själv eller att bli uppsagd. Wickell pressades hårt under mötet och hotades, enligt stämningen, med att alltihop skulle hamna i offentligheten om han inte valde att säga upp sig själv.

Thomas Wickells advokat Björn Bergman skriver så här när han sammanfattar sin "rättsliga bedömning" i stämningen mot Destination Kalmar:

Ingen uppsägningstid "Den av Wickell underskrivna uppsägningshandlingen skall med hänsyn till omständigheterna betraktas som en provocerad uppsägning /.../ att Wickell överrumplades av bolagets krav på uppsägning, att Wickell förvägrades skäligt rådrum, att Wickell förelades en i förväg utskriven uppsägningshandling, att Wickell inte fick någon uppsägningstid utan tvingades att omedelbart sluta anställningen, att Wickell förespeglades en framtida affärsrelation med Bolaget (Destination Kalmar, reds anm) samt att Wickell var i ett klart chocktillstånd och ur stånd att bedöma rättsläget, vilket Holmberg insett eller borde ha insett."

Konkurrens Orsaken till att Destination Kalmar ville säga upp Thomas Wickell var att Wickell drivit en egen firma vid sidan av sitt arbete på Kalmarsalen. Hans bolag har, bland annat, anordnat två konserter i Borgholm på uppdrag av Ema Telstar. Thomas Wickell och hans advokat hävdar dock att Destination Kalmar och vd:n Patrick Holmberg hela tiden varit medvetna om och accepterat verksamheten i Wickells bolag.

Detta har dock Patrick Holmberg tidigare avvisat.

- Det är en självklarhet att man inte kan driva den typen av konkurrerande verksamhet vid sidan om en anställning, sade Holmberg i en artikel i Barometern den 3 november 2005.

När Barometern-OT på måndagen sökte Destination Kalmars vd Patrick Holmberg hade han inga kommentarer utan hänvisade till sitt juridiska ombud Göran Söderlöf.

Jonas Kanje
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.